De ce nu este bine să faci baie după ce ai mâncat? S-a aflat adevăratul motiv!

Thursday, 18 April 2019, 11:40 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Există anumite lucruri pe care nu este bine să le faci imediat după ce ai mâncat, pentru că îngreunează ori împiedică digestia.

În timp ce faci baie, fluxul de sânge nu mai este direcţionat spre aparatul digestiv, ci spre alte părţi ale corpului: spre piele (dacă te cufunzi în apă caldă, în cadă) sau spre muşchi (dacă intri în apă rece, în piscină). Primind prea puţin sânge (deci prea puţină energie), digestia se blochează.

Dacă faci sport imediat după ce ai mâncat, musculatura consumă o parte importantă din energia care ar trebui direcţionată spre tubul digestiv. Digestia este astfel îngreunată şi apare refluxul gastric (senzaţia neplăcută că mâncarea “îţi vine înapoi”).

De asemenea, nu este bine nici să dormi imediat după masă. În timpul somnului de după-amiază, digestia este mult încetinită, de aceea apare refluxul gastric (sau regurgitarea). În plus, un studiu al Universităţii din Birmingham a demonstrat că persoanele care obişnuiesc să doarmă după masa de prânz prezintă cu 26% mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de diabet, pentru că în somn organismul nu mai produce insulină (hormon în lipsa căruia se instalează diabetul zaharat).

Nici fumatul nu este indicat, după ce ai mâncat. După masă, aparatul circulator lucrează la capacitate maximă, pompând sângele spre tubul digestiv şi ajutându-l astfel să prelucreze alimentele. Dacă aparatul digestiv primeşte, odată cu sângele, şi substanţele toxice din tutun, nu mai dă randament.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE