Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

De ce l-a enervat pe Vladimir Putin serialul ”Cernobîl”, de la HBO

Thursday, 06 June 2019, 09:48 Sursă: REALITATEA.NET

Deși HBO se difuzează doar online, contra cost, serialul a făcut senzație națională în Rusia, unde mass-media pro-Kremlin a lansat o mini-cruciadă împotriva sa.

Komsomolskaya Pravda formulează suspiciunea că serialul este folosit de concurenții companiei de stat Rosatom pentru a afecta imaginea țării ca putere nucleară.

Argumenty i Fakty, un ziar popular printre persoanele în vârstă, consideră serialul "o caricatură, care nu spune adevărul".

"Singurele lucruri care lipsesc sunt urșii și acordeoanele!", spune Stanislav Natanzon, vocea principală a unuia dintre principalele canale de știri ale țării, Rossia 24.

El a afirmat într-unul dintre popularele sale show-uri că HBO greșește când sugerează că autorităților sovietice le-a fost frică să-și recunoască greșelile și că această reticență a dus la consecințe teribile.

Iar comentatorul ultra-sovietic Anatolie Vasserman s-a exprimat direct: "Dacă anglo-saxonii spun ceva despre ruși, atunci cu siguranță asta nu va corespunde adevărului".

De ce, totuși, această opoziție?- se întreabă Moscow Times.

La mijloc este un fel de gelozie: "Numai noi avem dreptul să discutăm despre istoria noastră. Deci, nu vă băgați!".

Totuși, datorită seriei HBO, mulți au acum o viziune diferită asupra accidentului de la Cernobîl. Dacă cele mai multe filme despre dezastru culminau cu catastrofa, de data aceasta doar primul episod este dedicat exploziei.

Toate episoadele ulterioare se concentrează asupra luptei pline de greșeli și foarte costisitoare pe care poporul sovietic a dus-o împotriva consecințelor exploziei. Iar acești oameni au salvat Europa, cu prețul propriei lor vieți sau sănătăți.

Rusia, totuși, nu-i onorează pe acești oameni ca eroi care au salvat Europa.

Canalul NTV din Rusia a anunțat deja că realizează propria sa versiune a serialului "Cernobîl", bazată pe premisa că CIA a trimis un agent în zonă pentru a efectua acte de sabotaj.

Ca justificare, regizorul filmului, Alexei Muradov, i-a citat pe teoreticienii conspirației: "O teorie susține că americanii au infiltrat centrala nucleară de la Cernobîl și mulți istorici nu neagă faptul că, în ziua exploziei, un agent al serviciilor de informații ale inamicului a fost prezente în stație ".

În locul unui tribut adus bărbaților și femeilor care au sacrificat totul pentru a limita dezastrul, Moscova ne va da, așadar, un film de spionaj bazat pe o teorie a conspirației, în care un ofițer KGB se luptă să contracareze spionii americani.

Dar, conchide Moscow Times, faptul că un post de televiziune american și nu unul rus, ne vorbește despre eroii noștri rămâne o sursă de rușine, cu care, evident, mass-media pro-Kremlin nu poate trăi. Și acesta este motivul real pentru care serialul "Cernobîl" de la HBO este considerat vinovat.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL