Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dan Hosu, soţul fostei adjuncte a DIICOT, reţinut. Este acuzat de trafic de influenţă

Monday, 26 September 2016, 18:05 Sursă: REALITATEA.NET

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26 septembrie 2016, a lui Dan Hosu, Angela Toncescu şi Ion-Sorin Tatu.

Toncescu, fost membru și ulterior președinte al Consiliului de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu, a fost reţunută sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de cumpărare de influență.

Hosu este cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, şi dare de mită.

Tatu este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 26 septembrie 2016, față de Cătălin Marian Cataramă, comisar șef de poliție, șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, fals informatic, în formă continuată, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, şi luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, începând cu 30 martie 2015, Toncescu Angela, la acea dată administrator - membru în Consiliul de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A., a acționat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terțe persoane aflate în cercul său relațional, în vederea influențării deciziilor de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) în favoarea intereselor sale personale și ale societății de asigurări. Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obținerea avizului necesar numirii sale în funcția de președinte Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig S.A., cât și pentru ca A.S.F. să nu adopte unele decizii nefavorabile societății de asigurări S.C Carpatica Asig S.A.

Printre persoanele care au acționat în vederea favorizării/susținerii intereselor Angelei Toncescu se numără Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan și o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăți comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor.

Astfel, în perioada 30 martie 2015 – 14 martie 2016, în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea A.S.F., persoanele susmenționate au pretins și primit foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la S.C. Carpatica Asig SA. Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societățile administrate de inculpați sau interpuși ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA.

Concret, acțiunile lui Tatu și Hosuau vizat influențarea voturilor exprimate la data de 04 august 2015 în cadrul Consiliului A.S.F., astfel încât:
- să fie demarată procedura de avizare a inculpatei Toncescu Angela, în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig SA,
- să nu fie sancționată aceeași inculpată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară,
- să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență (urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro).

Pe 3 august 2016, Hosu Dan, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Cataramă Cătălin Marian, ca fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți, din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., l-a instigat pe acesta din urmă să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către M.A.I. – Direcția pentru Evidența Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.

În baza acestor informații, Hosu  a urmărit să încheie mai multe înțelegeri patrimoniale cu urmașii persoanelor decedate cu scopul obținerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de către societățile de asigurări responsabile civilmente. În data de 26 august 2016, pentru “ajutorul” acordat, Hosu i-a oferit cu titlu gratuit lui Cataramă Cătălin Marian un sejur într-un resort de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat.

În cauză, se efectuează cercetări și față de alte persoane.

PROMOTIE IMPORTANTA LA eMAG! TOATE OFERTELE CU REDUCERI POT FI CONSULTATE AICI!

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL