Coronavirus - România: 18070 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

S-a aflat adevărul despre CUTREMURE! Pot sau nu animalele să simtă un CUTREMUR înainte oamenilor?

Sunday, 28 October 2018, 10:44 Sursă: REALITATEA.NET

CUTREMUR. Însă, o analiză recentă, citată de sciencealert.com, sugerează că dovezile aduse de cei care deţin animale de companie nu sunt justificate ştiinţific.

Există surprinzător de puţine studii despre cutremure care iau în calcul comportamentele neobişnuite ale animalelor care preced o mişcare tectonică

O echipă de cercetători din cadrul Centrul German de Cercetări pentru Geo-Ştiinţe - GFZ - a analizat o mare parte din datele privind cutremurele şi comportamentul animalelor.

CUTREMUR. Echipa a analizat 180 de studii despre comportamentul animalelor din timpul a 160 de cutremure. Per total, cercetările au avut în vedere modul în care peste 130 de specii se comportă în timpul sau înainte de un cutremur, de la câini la vaci sau viermi de mătase.

În ciuda acestor multe date, cercetătorii au ajuns la concluzia că dovezile sunt extrem de limitate. "Animalele pot fi sensibile la mişcarea tectonică iniţială pe care oamenii nu o percep", spun cercetătorii, adăugând că datele nu sunt concludente pentru a spune că animalele prezic sau nu cutremurele

Primul lucru pe care să-l faci în caz de cutremur

Primul lucru pe care să-l faci în timpul unui cutremur este să te străduiești să rămâi calm. Panica duce la decizii care ne pot pune viața în pericol.

(w500) CUTREMUR

Primul lucru pe care să-l faci în timpul unui cutremur este să te străduiești să rămâi calm. Panica duce la decizii care ne pot pune viața în pericol.

Totodată, dacă seismul are loc noaptea și se ia curentul, în niciun caz nu aprinde chibrite, lumânări ori brichete. În caz de cutremur puternic, există riscul ca țevile de gaz să se fisureze, astfel că flăcările pot provoca o explozie.

Avertisment fără precedent. Următorul cutremur care va lovi România poate avea chiar 8 grade

Viitorul mare cutremur ce se va produce în România va fi de adâncime, asemănător celui din 1802, iar acesta va fi norocul ţării noastre, a declarat vineri, pentru Agerpres, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

Mărmureanu a estimat că viitorul mare cutremur va avea o magnitudine cuprinsă între 7,2 şi 7,9 grade, posibil chiar 8 grade.

"(Cutremurul - n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune", a afirmat Gheorghe Mărmureanu, care a participat la Forumul dedicat Zilei Mondiale a Pământului.

El a asemuit imaginea cutremurului cu un con răsturnat, în vârful acestuia fiind cutremurul, iar suprafaţa bazei Europa.

Mărmureanu susţine că viitorul cutremur mare ce se va produce în România se va asemăna celui din 1802, cu magnitudinea 8, dar care nu a produs victime. Însă, susţine specialistul, nu acelaşi lucru se poate spune despre efectele viitorului cutremur, în contextul în care România s-a schimbat, iar acum "avem blocuri făcute prost".

"Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 - 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc", a spus Mărmureanu.

Legat de cutremurul din 1802, Mărmureanu a precizat că acesta s-a simţit la Moscova şi la Cairo, iar la Moscova a deplasat bănci de piatră pe orizontală.

 

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL