Coronavirus - România: 1292 de cazuri confirmate

CURIOZITĂȚI: De ce sunt japonezii obsedați de hârtie

Wednesday, 04 March 2020, 14:04 Sursă: Dana Bărăgan

Potrivit BBC, Takagi practică o formă de artă veche de peste 1.300 de ani. El face hârtie washi, un meșteșug acum protejat de Unesco, inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității.

Washi se referă la hârtia obținută folosind metode tradiționale japoneze, care este mai puternică și mai durabilă decât vărul său produs industrial, washi fiind folosită nu doar pentru scriere și pictură, ci și pentru felinare, umbrele, îmbrăcăminte și chiar pentru o serie de decorațiuni cu specific traditional, cum ar fi ușile glisante și zidurile glisante shoji.

Așa-zisa obsesie a japonezilor pentru hârtie este pusă de Tagaki pe seama Sakoku, respectiv a politicii „țării închise” ce face referire la perioada de 220 de ani de izolare auto-impusă de la mijlocul anilor 1600, care a restricționat sever comerțul și, prin urmare, accesul la materiale și tehnologie. „Chiar dacă obiecte precum sticla nu au fost disponibile pentru noi până în perioada Meiji, care a fost anii 1800, lipsa puterii industriale i-a obligat pe japonezii să folosească ceea ce aveau la îndemână”, a afirmat Ozu Washi.

Deși procesul de izolare a Japoniei s-a încheiat cu aproape două secole în urmă, iar fluxul de tehnologie și idei a fost inversat în mod decisiv recent, într-un mod cu totul intrigat, relația “amoroasă” a țării cu hârtia persistă. Drept dovadă, banii dețin încă rolul de “rege”, ambalajul din hârtie este ornat și folosit foarte mult; faxul este încă utilizat pe scară largă; schimbul de cărți de vizită este un ritual profesional obligatoriu; iar munca de birou, care implică automat multe documente, este de neînlocuit în afaceri și guvern.

Ozu Washi recunoaște însă că guvernul încearcă să schimbe acest aspect, încurajând metodele modern de plată ce nu implică cash-ul și încearcând să înlocuiască tranzacțiile pe hârtie cu cele online. În vreme ce tinerii se îndreaptă din ce în ce mai mult către o existență care nu implică utilizarea hârtiei, există un număr tot mai mare de inovații bazate pe hârtie care sugerează că relația poporului japonez cu washi este departe de a se termina.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL