Ca și Dumitru Tinu, Ioan Crișan avea o amantă stabilă, despre care familia știa, dar accepta situația ca să nu compromită situația financiară. Tinu anunțase cu puțin timp înainte de moarte sa că urmează să facă dezvăluiri care vor cutremura clasa politică. Crișan le-a spus apropiaților, tot cu puțin timp înainte să moară, că a reușit să se achite de datorii.
Într-una din ultimele sale apariții televizate, jurnalistul Dumitru Tinu a vorbit despre presiunile puse pe jurnaliștii incomozi.
„Era și timpul să-i vedem că ies la rampă, că îndrăznesc să atace, să agreseze verbal și fizic pe ziariști, pentru că ziariștii, unii dintre ei, îi incomodează în afacerile lor. Au scris despre ei și scriu despre ei.”
În prima zi a anului 2003, la câteva ore după Revelion, pe Drumul care leagă Capitala de Ploiești, un autoturism Volvo S40 a derapat într-un șanț. Modelul acesta de mașini era recunoscut drept printre cele mai sigure din lume, cu airbag-uri, control al tracțiunii și sisteme de siguranță de top la acea dată. Deși ninsese ușor, condițiile de trafic erau relativ bune. La volan se afla Dumitru Tinu. Avea de 62 de ani și era directorul ziarului Adevărul.
Era plin de răni la cap și, conform ambulanțierilor și, ulterior, a expertizei medico-legale, Dumitru Tinu nu mai avea sânge în corp. Asta cu toate că, nici în mașină și nici în alt loc, nu s-au găsit urme lăsate de o hemoragie atât de puternică. Amanta lui, Emilia Iucinu, cea cu care trăia, neoficial, de mai bine de două decenii, a constatat că reputatul jurnalist era îmbrăcat și încălțat cu haine care nu-i aparțineau, cu două numere mai mari.
A existat un singur martor care a spus că trecea întâmplător prin zonă. Rudele lui Tinu au susținut că era un apropiat al unui serviciu secret. El a declarat că a văzut în oglinda retrovizoare când mașina lui Tinu a intrat pe contrasens și s-a răsturnat. S-a întors și l-a găsit pe Tinu căzut lângă mașină, proiectat pe geamul portierei din dreapta.
Expertiza a arătat, mai târziu, în dosarul morții lui Tinu, că mașina nu a frânat și s-a răsturnat la o viteză de maxim 30 de km la oră. Toate circumstanțele arătau că era imposibil ca jurnalistul să moară într-un asemenea accident. O spun chiar specialiștii, care au consemnat aceste concluzii în raportul care a ajuns la instanță.
„În toamna lui 2002, directorul de la Adevărul reușise să cumpere de la ziariștii-acționari aproape toate acțiunile și să devină patronul majoritar. Ar fi fost primul ziar în care patron este chiar un jurnalist. Cumpărase acțiunile și cu ajutorul unor bani împrumutați de la oameni de afaceri, dar și din mediul politic. Oameni puternici, cu interese puternice. S-a zvonit întâi că aceștia dăduseră bani ca să obțină control asupra ziarului. Mai târziu, s-a vorbit că o altă grupare politică, ajutată de oameni din servicii, i-a tras preșul de sub picioare celei care îl ajutase pe Tinu să ia ziarul”, a scris jurnalista Simona Ionescu.
La scurt timp după accident a apărut și informația că o femeie blondă fusese văzută în timp ce ieșea din mașina lui Tinu. Martorii au spus că ea a fugit în pădurea de lângă locul accidentului. Așa s-a aflat, în următoarele două zile, că Dumitru Tinu avea, de circa 20 de ani, o amantă blondă cu care avea un băiat mare, în ultimii de liceu.
„A murit Tinu! În secunda aia am zis, în gândul meu: gata! L-au făcut! Noi am am avut niște discuții înainte. „Mi-a spus că a intrat în posesia unor documente pe care el venise cu ele la noi, le avea în geantă, mi-a arătat de unde a împumutat banii și cum i-a împrumutat”, declara Emilia Iucinu.
Emilia Iucinu și fiul lor, Andrei, erau a doua lui familie, despre care, bineînțeles, știau și soția, și fiica, Ana Maria Tinu. Aidoma ca în cazul Ioan Crișan, tritrează EVZ.ro.
Jurnalista Simona Ionescu arată că cele două tragedii au urmat, până la un punct, același tipar: „Salvarea Emiliei Iucinu de a nu fi anchetată în cazul accidentului lui Tinu a fost faptul că ea nu se afla în țară la data producerii lui. Dumitru Tinu, însă, plecase cu o seară înainte de accident, din casa Emiliei și se dusese acasă, unde locuia cu soția și fiica măritată. De acolo, a doua zi după Revelion a plecat cu mașina spre Breaza, iar pe DN1 și-a găsit sfârșitul. La fel ca și Ioan Crișan la Arad. Seara fusese la amanta Aurora Ardelean, a plecat acasă, iar dimineață, când s-a întors, a fost aruncat în aer. Înainte intrase într-un local ca să bea o cafea. Și Tinu se oprise, înainte de a porni spre munte, la hotel Mariott ca să bea o cafea cu niște persoane. Aici, administrator era Fathi Taher, prietenul care-l împrumutase cu bani ca să cumpere majoritatea acțiunilor la ziarul Adevărul.”, a spus redactorul șef EVZ.
Andrei Tinu, mama sa și frații lui Dumitru Tinu n-au crezut niciodată că a fost vorba de un accident și au luptat în instanță ca să redeschidă ancheta privind moartea. Ipoteza lor: Tinu a fost omorât în alt loc, adus pe DN1, iar accidentul a fost o înscenare.Argumentele și probele adunate de Emilia Iucinu și fiul lor, Andrei Tinu, dar și cu ajutorul surorii jurnalistului, l-au convins pe un prim-procuror, în 2008, să permită exhumarea.
Pe corpul ziaristului au fost gasite noi leziuni care, împreună, sunt dificil de explicat în varianta unui accident rutier: o fractură a mandibulei, mai multe coaste rupte, dinți lipsă și o lovitură la nivelul șoldului drept, care sunt improprii unui accident rutier survenit la o viteză de 30 km/oră și care nu au fost consemnate în raportul INML de la momentul decesului. Fiul său, Andrei Tinu, crede că în locul lui tatălui său a fost îngropat o altă persoană, testul ADN al osemintelor fiindu-i refuzat în cel de-al doilea proces. În memoria sa, Andrei Tinu a publicat două cărți cu editoriale și articole scrise de Dumitru Tinu și a promis că va urma una intitulată „Moartea ziaristului”, care va zgudui societatea.