Coronavirus - România: 65177 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ordonanță privind procurorul european, aprobată de Guvern. Ce spune Tudorel Toader?

Tuesday, 19 February 2019, 07:26 Sursă: REALITATEA.NET

”Ordonanţa de urgenţă nu se preferă la procurorul șef european, existând în acest caz o altă procedură, aflată în curs de desfășurare. România trebuie să selecteze trei candidați pentru Parchetul European. Canditurile trebuie depuse până pe 31 martie. Procedură de selecție se va desfășura la nivelul Ministerului Justiției și nu la CSM sau în altă parte”, a afirmat Tudorel Toader.

Acesta a mai spus că după ce Ordonanța va fi publicată în Monitorul Oficial va începe procedura de selecție. 

Tot marți, Ordonanța a primit aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil, marți, proiectul de ordonanță de urgență privind selectarea procurorului european, iar Ordonanţa de urgență intră în aceeași zi în ședința de guvern. Tudorel Toader va da explicații într-o conferință de presă de la Guvern. Procedura este separată de alegerea procurorului-șef, la care s-a înscris Kovesi.

"Avem pe listă selecția unui procuror pentru Parchetul european, fiecare țară trebuie să contribuie la formarea acestei instituții. Termenul până la care trebuie desemnat propriul procuror e 31 martie. Azi creăm baza juridică legală pentru a selecta 3 candidații, propuneri pe care să le transmitem la Bruxelles", a declarat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern de marți.

Ordonanţa de urgenţă prin care Ministerul Justitiei va propune trei magistraţi pentru funcţia de procuror european din partea României a primit aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), cu observaţiile însuşite în Comisia nr.1 din şedinţa de la data de 18.02.2019", anunță CSM printr-un comunicat de presă.

Decizia a fost luată cu o majoritate de 17 voturi pentru, 1 vot împotrivă.

În ceea ce priveşte art. 1 alineatul 3 din proiectul de Ordonanţă, cu privire la persoanele care pot candida pentru funcţia de procuror european, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit următoarea observaţie:"Această funcţie ar putea fi ocupată şi de către un judecător, context în care trebuie prevăzute condiţiile de vechime şi grad şi cu referire la judecători". Amendamentul a fost aprobat cu 10 voturi pentru, 7 voturi împotrivă și un vot anulat.

Ministrul Justiţiei a precizat, duminică, faptul că prin ordonanţă de urgenţă se poate crea baza juridică pentru selectarea a trei candidaţi dintre care va fi ales procurorul european din partea României.

"Fiecare ţară trebuie să îşi desemneze propriul procuror european, care îşi va desfăşura activitatea acolo, la sediul european, la Luxemburg. Ce înseamnă asta? Că noi trebuie să creăm baza juridică, baza legală pentru a putea selecta trei procurori, trei candidaţi, dintre care unul va fi selectat ca procuror european din partea României şi se va proceda la fel în toate celelalte 21 de state. (...) Prin ordonanţă putem crea baza legală, trimitem procurorii la Bruxelles şi acolo se va selecta unul care va fi procuror european din partea României. (...) Aceasta este raţiunea redactării proiectului de ordonanţă de urgenţă pe care l-am trimis spre avizare la CSM, aviz consultativ", a declarat Tudorel Toader la un post TV.

Toader a adăugat că documentele cu propunerile celor trei candidaţi trebuie trimise până la finalul lunii martie.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL