Coronavirus - România: 32948 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

CSM: Afirmațiile lui Băsescu privind măsurile din dosarul Nana aduc atingere independenței justiției

Tuesday, 07 April 2015, 15:39 Sursă: agerpres.ro

Inspecția Judiciară a fost sesizată în 9 martie de președintele CSM în vederea efectuării verificărilor privind declarațiile postate de Băsescu pe contul său de Facebook în 7 martie și preluate de mass-media.

"Plenul Consiliului a apreciat că afirmațiile lansate în spațiul public de fostul președinte al României — care se bucură în continuare de o anumită credibilitate în societate — prin care se acreditează ideea unei implicări a politicului în justiție și a nerespectării dispozițiilor legale în luarea măsurilor asiguratorii, încalcă principiile independenței și imparțialității procurorilor și a sistemului judiciar în ansamblul său. Potrivit dispozițiilor art. 1 și 30 din Legea 317/2004, CSM este garantul independenței justiției și are obligația de a se sesiza și din oficiu pentru a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea ", arată CSM într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

Inspecția Judiciară (IJ) a constatat, în urma verificărilor efectuate, că Traian Băsescu a afectat independența justiției prin declarațiile făcute cu privire la dosarul Nana.

Șeful CSM a sesizat Inspecția Judiciară în urma apelului public al conducerii Ministerului Public față de declarațiile fostului președinte Traian Băsescu.

''Măsurile procesuale dispuse de procurori într-un dosar penal sunt analizate și validate doar de către judecători. Conducerea Ministerului Public apreciază ca fiind regretabil faptul că un fost președinte al României pune la îndoială independența și imparțialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natură să afecteze prestigiul și credibilitatea justiției. În acest context, conducerea Ministerului Public solicită Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței Justiției, potrivit art. 1 și 30 din Legea nr.317/2004, să își îndeplinească obligația legală de a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea", arăta PÎCCJ.

Fostul președinte Traian Băsescu a scris pe Facebook că nu exclude posibilitatea ca în procesul de restituire a pământurilor de la Nana să fi existat ilegalități, însă a susținut că fiica sa a cumpărat cu bună-credință terenul din comună.

"Nu exclud posibilitatea ca în procesul de restituire să fi existat ilegalități. Asta va constata justiția, iar cei care au încălcat legea vor răspunde. Sper ca astfel de investigații să se facă în toată țara, începând spre exemplu cu județele Vrancea și Timiș", a scris Traian Băsescu.

El s-a întrebat de ce nu s-a făcut nicio investigație privind retrocedarea în perioada de trei ani în care firma italiană de la care a cumpărat fiica sa a deținut proprietatea terenurilor.

"Ioana Băsescu a cumpărat de la o firmă italiană cele 290,4 hectare de la Nana în octombrie 2013 în baza înscrisurilor legale de la cartea funciară, cu deplină bună-credință. Oare de ce timp de trei ani cât timp firma italiană a deținut proprietatea terenurilor nu s-a făcut nicio investigație?", a arătat fostul președinte.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL