Criză politică în Italia. Premierul Conte a demisionat

Tuesday, 20 August 2019, 17:30, Sursă: REALITATEA.NET

Premierul italian Giuseppe Conte și-a prezentat oficial demisia, marți, după ce anunțase în plenul Senatului că va face acest lucru.

Adaugă părerea ta

Premierul italian Giuseppe Conte l-a acuzat pe liderul Ligii Matteo Salvini că este "iresponsabil și oportunist" și că dat dovadă de o "gravă lipsă de cultură constitutională".

Premierul italian a precizat în fața Senatului că acțiunile guvernării "se vor opri aici" și că își va prezenta demisia în fața președintelui Sergio Mattarella, conform agenției Ansa.

Potrivit unor surse oficiale citate de AFP, Giuseppe Conte şi-a prezentat marţi seara demisia preşedintelui Mattarella.

Guvernul populist de la Roma se îndreaptă spre colaps după 14 luni marcate de tulburări interne, situaţie care sporeşte caracterul imprevizibil al evoluţiilor de pe scena politică italiană.

Premierul Giuseppe Conte s-a adresat în plenul Senatului italian la ora locală 15:00, la două săptămâni după ce vicepremierul şi ministrul de interne Matteo Salvini a anunţat surprinzător că doreşte căderea guvernului din care face parte.

În discursul din Senat, Conte a lansat un atac dur la adresa partenerului de coaliție.

Ideea iniţială a lui Salvini a fost de a forţa convocarea unor alegeri anticipate. În calitate de lider al partidului de extremă dreapta Liga, el se aştepta foarte probabil că câştige scrutinul respectiv şi să devină premier.

Cu Matteo Salvini - un admirator al preşedintelui rus Vladimir Putin şi al premierului ungar Viktor Orban - în fruntea guvernului, Italia ar vira şi mai mult spre dreapta şi s-ar îndepărta de tendinţa dominantă din Uniunea Europeană, potrivit dpa.

Partenerul său de coaliţie, Mişcarea 5 Stele (M5S), încearcă să dejoace planurile lui Salvini prin formarea unui guvern alternativ cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga), deşi este neclar cum ar putea funcţiona un astfel de executiv date fiind animozităţile istorice dintre M5S şi PD.

După demisia premierului Conte, preşedintele Sergio Mattarella urmează să ţină consultări cu liderii partidelor parlamentare pentru a vedea dacă poate fi format un alt guvern sau dacă singura soluţie este organizarea de alegeri anticipate.

Pe de altă parte, la începutul săptămânii trecute Matteo Salvini a anunţat că a acceptat o solicitare din partea Mişcării 5 Stele de a supune imediat la vot propunerea de reducere a numărului de parlamentari italieni de la 945 la 600, dar numai cu condiţia ca aceasta să fie urmată de alegeri legislative la nivel naţional.

Salvini a explicat că scrutinul legislativ încă poate fi organizat în octombrie chiar dacă reforma propusă de M5S va fi respinsă de parlament.