Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Cristian Diaconescu, despre explozia din Beirut: "Este o situație de criză foarte gravă, care se adaugă unui moment foarte complicat prin care trece Libanul"

Wednesday, 05 August 2020, 08:54 Sursă: Realitatea.net

Autor: Baragan Daniela

Dacă la radiografia asupra Libanului realizată mai sus se adăugă și contextul geo-strategic, respectiv cele două frontiere pe care le au libanezii: una cu Israel și o alta cu Siria, atunci - spune fostul ministru - "putem înțelege această lovitură cumplită" pe care țara a primit-o odată cu explozia de marți.

"Urmează a se evalua care sunt cauzele pentru că a prins poporul libanez într-un moment foarte, foarte dificil", a spus Cristian Diaconescu.

Potrivit acestuia, protocolul de securitate prevede realizarea unor investigații, în prezent. Statele vecine, spune fostul ministru, vor fi și ele foarte interesate să cunoască "în amănunt cauzele unui astfel de incident pentru că, probabil, numărul victimelor, din păcate, va fi unul foarte mare".

Pe de altă parte, fostul ministru atrage atenția asupra faptului că zona Libanului este una foarte importantă din punct de vedere regional. "Un moment dificil aduce în discuție luptele sectare și războiul civil din perioada 1975-1990, când au murit 120.000 de oameni. Orice tip de violență atrage atenția în regiune și crează o foarte mare preocupare", a mai spus Diaconescu.

În context, Cristian Diaconescu a arătat că, în acest moment, Beirutul este paralizat, iar "din punct de vedere economic, situația este acum dramatică": "Sunt foarte multe discuții, este prematură să vorbim să vedem o concluzie. (...) Oricum, între Siria și Liban sunt relații destul de complicate. Au fost unele foarte bune, astăzi situația este deosebită. Este una dintre cele mai complicate zone de pe glob, motiv pentru care proecupările și atenția comunității internațional sunt indreptate într-acolo". 

Cel puțin 78 de oameni au murit și peste 4.000 au fost răniți, după exploziile devastatoare de marți din portul din Beirut. A doua explozie a provocat un imens nor de fum, potrivit imaginilor difuzate pe rețelele sociale la câteva minute de la producerea acestora. „Parcă s-a dezlănțuit iadul”, au spus martorii.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL