Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Crește numărul paturilor de la ATI pentru bolnavii Covid în București, Cluj și Timișoara. Alte măsuri anunțate de Ludovic Orban

Thursday, 12 November 2020, 18:07 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

”Ce pot să spun este cu câte paturi intenţionăm să creştem: în Cluj cu 17 paturi, în Timişoara cu 10 paturi, chiar se urmăreşte introducerea unui nou corp de spital din Spitalul municipal. În Bucureşti avem în pregătire Malaxa, creşterea numărului de paturi la ”Balş”, dotarea cu oxigen a cel puţin 30 de paturi din secţia exterioară a Spitalului ”Victor Babeş” de la Pipera. De asemenea, se lucrează, în momentul de faţă, la introducerea unui spital privat, care poate furniza 30 de paturi de Terapie Intensivă, în dispozitiv, nu dau numele, dar deja discuţiile sunt extrem de serioase”, a precizat Orban.

Premierul a subliniat că și Spitalul Malaxa va primi pacienți Covid-19. Guvernul va grăbi investițiile pentru asigurarea circuitelor şi surselor de oxigen la unitatea medicală.

”Pe fiecare regiune a ţării avem un plan de creştere a capacităţii de tratare”, a adăugat Orban.

Premierul a amintit că în secțiile ATI sunt internați peste 1.150 de pacienți, lucru posibil în urma eforturilor constante ale Guvernului.

”Practic, facem eforturi permanente, constante şi cred că şi arătăm pentru că la ora actuală există peste 1.150 de pacienţi care sunt trataţi în secţiile ATI şi faptul că există paturile disponibile este rezultatul unor eforturi constante pe care le-am făcut pentru introducerea mai multor spitale în lupta anti-COVID, pentru crearea unor circuite speciale, a unor secţii şi din spitale care nu sunt în dispozitivul anti-COVID”, a adăugat Orban.

Studenții de la Medicină din anii terminali vor intra într-un sistem de voluntariat pentru a susţine activitatea spitalelor, în contextul în care personalul medical este suprasolicitat. Cel puțin 200 de absolvenți de Rezidențiat vor putea fi angajați, a mai anunțat Premierul.

”În privinţa personalului, am adoptat o OUG prin care am simplificat toate procedurile şi putem angaja minimum 200 de absolvenţi de Rezidenţiat care şi-au luat examenul. De asemenea, am utilizat rezidenţi din an terminal şi vom apela şi la rezidenţi care sunt în anul 2 şi 3 astfel încât să mărim resursa umană care este implicată în secţiile ATI şi în celelalte secţii. Adică, pe lângă Terapie Intensivă, anestezişti, urgentişti, epidemiologi, infecţionişti, rezidenţi de medicină internă, specialităţile care oferă practic pregătirea necesară pentru a intra în dispozitivul de luptă anti-COVID. S-a discutat la nivelul rectorilor universităţilor de medicină ca studenţii din anii terminali să intre într-un sistem de voluntariat pentru a susţine activitatea fie a spitalelor, fie a altor activităţi necesară în lupta anti-COVID", a mai spus Orban, citat de Agerpres.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL