Cotidian elveţian, despre BOR: "Şi în fascism, dar şi în comunism, a fost mereu în slujba puterii"

Wednesday, 25 July 2018, 08:54 Sursă: REALITATEA.NET

Cotidianul elveţian de limbă germană "Neue Zürcher Zeitung" a publicat un articol în care este analizat extrem de critic parcursul istoric al Bisericii Ortodoxe Române.

Adaugă părerea ta

Analiza publicată în "Neue Zürcher Zeitung", unul dintre cele mai respectate cotidiene de limba germană din Europa, este intitulată "Şi în fascism, dar şi în comunism, Biserica Ortodoxă a României a fost mereu în slujba puterii" şi este semnată de Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena.

"În 1989, când dictatorul Nicolae Ceauşescu a fost înlăturat de la putere, Biserica Ortodoxă Română (BOR) n-a fost de partea demonstranţilor. Spre deosebire de Bisericile Catolică şi Protestantă, a rămas loială regimului. Patriarhul de atunci, Teoctist, a trebuit să se retragă din spaţiul public după ce făcuse o declaraţie de loialitate în ultimele zile ale regimului dictatorial. Dar după 112 zile, a revenit în viaţa publică şi a colaborat cu cei care au ajuns la putere după comunism.

Episodul e simptomatic pentru ţara cu cea mai mare majoritate ortodoxă din UE. BOR caută să rămână aproape de puterea de stat şi o legitimizează în schimbul unui suport financiar masiv. Ca şi în alte ţări ortodoxe, BOR a umplut golul de identitate lăsat în urmă de comunism, scrie "Neue Zürcher Zeitung".

Sursa: adevarul.ro