Coronavirus - România: 31381 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Corupție la Inspectoratul pentru Imigrări: șef serviciu și inspector principal, urmăriți penal

Tuesday, 29 September 2015, 09:35 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit ordonanțelor întocmite de procurori, în perioada mai 2012 – octombrie 2014, George Dan, în calitate de ofițer de poliție cu grad de inspector principal în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, a primit de la Cătălin Pop suma de cel puțin 2.200 euro pentru un număr de 22 de dosare (cel puțin 100 de euro/per dosar).

Această sumă de bani a fost primită de inculpat pentru a soluționa, cu referate favorabile sau/și prin întocmirea de alte documente favorabile obligatorii cu semnificație, acordul avizului final a celor 22 dosare ce le avea în lucru, cu privire la cetățenii străini solicitanți de autorizații de muncă pe teritoriul României.

În cursul lunii iunie 2014, Iulia Constanța Nastasia, în calitate de șef serviciu în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, a acceptat promisiunea și a primit, pentru sine, de la același Cătălin Pop foloase materiale (patru geamuri tip termopan în valoare de 2.000 lei pe care le-a montat la casa sa de vacanță), în legătură cu urgentarea emiterii avizului favorabil corespunzător eliberării autorizației de muncă pe teritoriul României pentru un cetățean filipinez.

În același context, Iulia Nastasia a acceptat promisiunea și a primit, de la aceeași persoană, foloasele materiale menționate mai sus, în schimbul intervenției asupra funcționarului competent, subordonat al său, pentru urgentarea soluționării favorabile a cererii respective, în sensul întocmirii cu celeritate a unui referat favorabil, înainte de data programării legale.

“Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Nastasia Iulia Constanța și Dan George trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați,

b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,

c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,

d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organului de urmărire penală competent,

e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea(în cazul inculpatei Nastasia Iulia Constanța)”, arată procurorii.

De asemenea, inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților Nastasia Iulia Constanța și Dan George li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție ispus sesizarea instanței de judecată, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului Cătălin Pop, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată (69 acte materiale).

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că, în intervalul 2012 – ianuarie 2015, Cătălin Pop a pretins și primit de la Lu Jian You și Alexandru Răzvan Pavlicheanu suma totală de 63.760 de euro (raportat la un număr de 69 de solicitări pentru obținere/prelungire a vizelor de lungă ședere în scop de muncă), promițând în schimb că va interveni asupra funcționarilor publici competenți din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, potrivit competențelor legale, procedura de obținere a vizelor de lungă ședere în scop de muncă și a permiselor corespunzătoare de ședere temporară și/sau de lungă durată pentru o serie de persoane de diverse naționalități.

În acest mod, persoanele respective au obținut dreptul legal de muncă în cadrul unor firme, drept pe care uneori l-au exercitat fictiv și pe baza unor documente justificative nereale.

Totodată, oamenii legii au dispus sesizarea instanței de judecată și în cazul lui Lu Jian You, cetățean chinez cu reședința declarată în România, cu acordul de recunoaștere a vinonvăției acestuia, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea cinfracțiunii de cumpărare de influență în formă continuată (23 acte materiale).

Potrivit acordului de recunoaștere a vinovăției, în intervalul 2012 – ianuarie 2015, Lu Jian You i-a promis, oferit și dat lui Călin Pop suma totală de 22.400 euro, în schimbul promisiunii acestuia că va interveni asupra funcționarilor publici competenți din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru a-i determina să îndeplinească procedura de obținere a vizelor de lungă ședere în scop de muncă și a permiselor corespunzătoare de ședere temporară și/sau de lungă durată pentru o serie de persoane naționalitate chineză.

În acest mod, persoanele respective au obținut dreptul legal de muncă în cadrul unor societăți comerciale, de multe ori acest drept fiind exercitat fictiv și pe baza unor documente justificative nereale.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL