Comisarul Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT Georgiana Hosu, trimis în judecată de DNA

Monday, 06 February 2017, 18:53 Sursă: REALITATEA.NET

Mai exact, Dan Hosu este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, și dare de mită. 

Dan Hosu este soţul fostului procuror şef interimar al DIICOT, Georgiana Hosu.

În același dosar, DNA i-a mai trimis în judecată, sub control judiciar, pe inculpații:

Ion Sorin Tatu, la data faptelor administrator de fapt al unei societăți comerciale, sub aspectul de săvârșirii infracțiunii de trafic de influență,

Cătălin Marian Cataramă, comisar șef de poliție, șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul IGPR, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, fals informatic, în formă continuată, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, și luare de mită.

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, și față de Angela Toncescu, la data faptelor membru în Consiliul de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu, sub aspectul săvârșirii a 3 infracțiuni de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, oamenii legii au arătat că, în intervalul martie 2015–martie 2016, inculpata Toncescu Angela, la acea dată membru în Consiliul de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A., a acționat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terțe persoane aflate în cercul său relațional, în vederea influențării deciziilor de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) în favoarea intereselor sale personale și ale societății de asigurări.

Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obținerea avizului necesar numirii sale în funcția de președinte Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig S.A., cât și pentru ca A.S.F. să nu adopte unele decizii nefavorabile societății de asigurări S.C Carpatica Asig S.A.

Printre persoanele care au acționat în vederea favorizării/susținerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numără inculpații Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan și Gurzău Adrian, administratori de drept sau în fapt ai unor societăți comerciale.

Astfel, în perioada respectivă, în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea A.S.F., persoanele susmenționate au pretins și primit foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la S.C. Carpatica Asig SA.

Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societățile administrate de inculpați sau interpuși ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA.

Concret, acțiunile celor trei persoane au vizat influențarea voturilor exprimate în ședințele Consiliului A.S.F., astfel încât:

- să fie demarată procedura de avizare a lui Toncescu Angela și a lui Stoicescu Liviu Andrei în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig SA, respectiv în funcția de director general al S.C. CARPATICA ASIG S.A, în condițiile în care aceștia nu îndeplineau condițiile legale pentru ocuparea funcțiilor respective,

- să fie adoptate decizii favorabile atât societății S.C. CARPATICA ASIG S.A. cât și persoanelor din conducerea acesteia (ex. - să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro).

În data de 03 august 2016, inculpatul Hosu Dan, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Cataramă Cătălin Marian, ca fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., l-a instigat pe acesta din urmă să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către M.A.I. – Direcția pentru Evidența Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.

În baza acestor informații, inculpatul Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înțelegeri patrimoniale cu urmașii persoanelor decedate cu scopul obținerii unui procent semnificativ, pentru sine, din sumele ce urmau a fi acordate de către societățile de asigurări responsabile civilmente.

În data de 26 august 2016, pentru „ajutorul” acordat, inculpatul Hosu Dan i-a oferit, cu titlu gratuit, inculpatului Cataramă Cătălin Marian un sejur într-o stațiune de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

În acest dosar, procurorii anticorupție au încheiat câte un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpații Adrian Gurzău, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, și Liviu Andrei Stoicescu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL