Colesterolul "rău" te poate lăsa fără copii

Thursday, 22 May 2014, 19:26, Sursă: REALITATEA.NET

Nivelul crescut al colesterolului "rau" poate ingreuna sansele unui cuplu de a avea copii, potrivit unui studiu recent, citat de ziare.com.

Adaugă părerea ta

Colesterolul "rau" este un factor de risc nu numai pentru inima, ci si pentru scaderea fertilitatii, informeaza Daily Mail.

Specialistii din domeniul sanatatii din cadrul Guvernului american ii sfatuiesc pe toti cei care vor sa isi intemeieze o familie sa isi testeze si nivelul colesterolului. La aceasta recomandare s-a ajuns dupa ce un studiu realizat de acesti specialisti a aratat ca femeile cu un nivel crescut al colesterolului "rau" pot ramane mai greu insarcinate in comparatie cu cele ale caror valori ale grasimilor din sange sunt normale.

La cercetare au luat parte 401 de cupluri care incercau sa aiba un copil. Niciunul dintre parteneri nu avea probleme de fertilitate, iar varsta femeilor era cuprinsa intre 18 si 44 de ani. De-a lungul unui an, 347 de femei au ramas insarcinate, iar 54 nu. Testele de sange efectuate la inceputul cercetarii au aratat o legatura clara intre colesterol si fertilitate.

"Datele noastre arata ca un nivel crescut al colesterolului 'rau' reduce sansele de obtinere a unei sarcini", a declarat dr. Enrique Schisterman de la departamentul de sanatate din cadrul Guvernului american.

Nu este destul de clar prin ce mecanism colesterolul afecteaza fertilitatea, insa se crede ca aceasta substanta ceroasa este cheia sintezei hormonilor sexuali precum estrogenul si testosteronul.