Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

CODUL RUTIER modificat. Ce amenzi pot fi achitate la jumătate din sumă

Monday, 10 February 2014, 15:16 Sursă: REALITATEA.NET

CODUL RUTIER. Comisiile juridică, pentru apărare şi administraţie publică din Senat au decis, luni, menţinerea în Codul Rutier a prevederii potrivit căreia, pentru amenzile contravenţionale de până 1.700 lei (20 puncte-amendă), contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii.

CODUL RUTIER. Guvernul propusese, prin proiectul de lege pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aflat în dezbaterea celor trei comisii senatoriale, ca această prevedere să fie eliminată din viitorul Cod Rutier. Propunerea de menţinere a acestei reglementări în Codul Rutier a fost făcută de preşedinte Comisiei pentru administraţie, Darius Vâlcov (PSD).

CODUL RUTIER. "Am decis să menținem actuala prevedere, pentru că sunt puși foarte mulți oameni pe drumuri. Dacă dorești să îți plătești amenda pe loc de ce să nu poți să o faci?", a explicat acesta, la finalul ședinței.

CODUL RUTIER. Membrii comisiilor au hotărât, de asemenea, să se menţină prevederea care stabileşte că, în acest caz, agentul constatator eliberează contravenientului chitanţa reprezentând contravaloarea amenzii, nemaifiind necesară încheierea procesului-verbal de constatare a contravenţiei dacă nu se dispune şi o sancţiune contravenţională complementară.

CODUL RUTIER. Senatorii au revenit, luni, prin vot, respingându-l, asupra unui amendament adoptat anterior, propus de senatorul Nicolae Moga, prin care se instituia obligația pentru conducătorii de autoturisme care au o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului de conducere să fie însoţiti de o persoană adultă, membru al familiei sau posesor al permisului de conducere cu o vechime de cel puţin 5 ani, în deplasarea pe timp de noapte.

CODUL RUTIER. Aceștia au respins, de asemenea, și amendamentul aprobat anterior care stabilea obligația pentru șoferii începători "să nu conducă vehicule din categoria Β sau BE cu o putere a motorului mai mare de 110 kw" și "să nu conducă vehicule din categoriile A1, A2 (daca nu a posedat anterior A1), B1, Β si BE pe timpul nopţii pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă, polei".

CODUL RUTIER. Președintele Comisiei pentru administrație, Darius Vâlcov, a declarat, la finalul ședinței, că majorarea vitezei maxime de la 100 km/h la 110 km/h pentru drumurile expres se justifică prin faptul că "drumurile expres se apropie mai mult de autostrăzi, sau ar trebui să se apropie, de cât drumurile naționale europene".

CODUL RUTIER. Întrebat despre faptul că în prezent în România nu există drumuri catalogate ca fiind "expres", el a răspuns: "În momentul în care vor fi catalogate, pentru că ele există, numai cele spre Moldova, ele vor trebui să aplice această reglementare dacă va trece de plen și de Camera Deputaților".

CODUL RUTIER. Referitor la amendamentul prin care în localități se poate circula cu o viteză maximă de 60 km/h, Vârcov a opinat că "fiecare își poate controla foarte bine viteza, astfle încât să evite accidentele".

CODUL RUTIER. "Totuși, viteza de 50 km/h, pentru colegii senatori, totuși a părut puțin și de aceea s-a acceptat și această modificare doar pentru categoria B", a explicat senatorul PSD. Senatorii din Comisia juridică, Comisia pentru apărare și Comisia pentru administrație publică au decis ca votul final la raportul privind acest proiect, discutat pe articole, să fie dat marți.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL