Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Salariul minim, o farsă. Coșul de supraviețuire al românilor, 2.300 de lei pe lună

Wednesday, 29 November 2017, 10:53 Sursă: REALITATEA.NET

După dezbateri cu experţi, sindicate şi activişti, un deputat independent a propus un proiect legislativ, cu semnatari din tot spectrul politic, prin care salariul minim se bazează pe un coş de consum de 2.300 de lei, minim necesar pentru o familie cu doi copii în întreţinere.

Coşul a fost calculat de cercetătorul Adina Mihăilescu, de la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii. Proiectul legislativ nu stabileşte un procent anume al salariului din coş sau că salariul minim trebuie să fie identic cu cuantumul coşului, ci doar că salariul trebuie raportat la date obiective.

Potrivit proiectului legislativ, coșul minim lunar se calculează de Institutul Național de Statistică și Studii economice, iar valoarea acestuia se aprobă prin hotărâre de Guvern.

"Specialiștii și activiștii preocupați de teme economice și sociale sau de calitatea vieții în România, consultați în timpul documentării pentru propunerea legislativă, sunt de părere că este nevoie de instrumente mai precise de corelare, precum coşul de consum lunar, ca să legăm salariul minim cu date statistice şi nevoi ale populaţiei", spune inițiatorul proiectului legislativ, Adrian Dohotaru, deputat independent de Cluj.

„Este important proiectul legislativ pentru că aşa se fixează un prag dincolo de care nevoile fundamentale care ţin de existenţă şi nu numai de existenţă, ci şi de o anumită demnitate şi o sănătate fizică, biologică, mentală a individului să poată fi acoperite. Dacă toate aceste nevoi fundamentale sunt acoperite, plus participarea individului la viaţa socială, la toate activităţile care se desfăşoară într-o societate, accesul la educaţie, la un curs de perfecţionare, la o autodepăşire a individului, eu zic că acesta ar putea constitui un reper pentru stabilirea unui coş minim şi corelat, în acelaşi timp, cu un salariu minim" este opinia Adinei Mihăilescu, cercetător la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii

Este nevoie de existenţa unui criteriu clar, care să ne asigure că salariul minim este suficient pentru a asigura o viaţă decentă celui care munceşte, este opinia Victoriei Stoiciu, coordonator de programe pe teme legate de muncă şi protecţie socială la Fundaţia Friedrich Ebert România.

În al doilea rând, am avut foarte multe creşteri introduse „din pix", în ultimii ani şi care deşi sunt benefice, aduc un grad de impredictibilitate pentru oamenii de afaceri, chiar şi pentru angajaţi, căci nu pot să îşi calculeze exact veniturile din următorii ani. Avem nevoie de un criteriu care să fie predictibil şi, în acelaşi timp, să acopere nevoile celor care muncesc pe un salariu minim"


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL