Coronavirus - România: 471536 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cine nu a trăit aşa ceva are probleme grave cu memoria

Thursday, 18 August 2016, 20:43 Sursă: REALITATEA.NET

Toate scanările computerizate pe care o echipă de cercetare din Scoţia le-a analizat au arătat că o experienţa daja vu este, de fapt, o metodă prin care creierul uman verifică dacă amintirile pe care le-a stocat sunt corecte. Asta înseamnă implicit că oamenii care nu au trăit măcar o dată în viaţă un astfel de episod au probleme cu memoria.

Akira O'Connor, de la University of St Andrews, a studiat mai multe scanări digitale ale creierului, realizate pe 21 de voluntari. Toţi au avut déjà vu după ce activitatea lor cerebrală a fost stimulată special. "Am făcut scanările în timp ce ei erau sub procedura care genera senzaţii legate de déjà vu. A fost pentru prima oară când oamenii s-au supus unui experiment în care au trăit déjà vu în timp ce creierul lor era analizat. Ne-a condus spre rezultate interesante", a scris cercetătoarea pe blogul ei.

O'Connor şi echipa ei au folosit anumiţi stimuli pentru a declanşa în laborator senzaţia de déjà vu, folosind o metodă creată de Josie Urquhart pentru declanşarea amintirilor false.

Subiecţilor li se citeau mai multe cuvinte cu sens comun - cum ar fi "pat", "pătură", "noapte", "vis" - însă lipsea cuvântul-cheie care le lega pe toate, în cazul de faţă "somn".

Când voluntarul era întrebat ce cuvinte au auzit, ei tindeau să creadă că li s-a citit şi cuvântul "somn". Această este o amintire falsă.

Pentru a crea sentimentul de déjà vu, echipa i-a întrebat pe voluntari dacă au auzit vreun cuvânt care începea cu "s". Aceştia au răspuns că nu. Asta înseamnă că mai târziu, când au fost întrebaţi dacă au auzit cuvântul "somn", ei erau capabili să-şi amintească în mod corect că nu, dar în acelaşi timp, acest termen le sună cunoscut, pentru că le fusese sugerat.

O'Connor crede că regiunile frontale ale creierului scotocesc prin amintiri şi trimit semnale dacă depistează anumite erori: "Regiunile creierului asociate cu conflictele de memorie par să declanşeze experienţele déjà vu, nu regiunile asociate cu amintirile false."

sursa: eva.ro

 

 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL