Coronavirus - România: 18070 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cercetătorii nu pot identifica originile asteroidului care a explodat în Celiabinsk

Monday, 16 February 2015, 15:04 Sursă: AGERPRES

Asteroidul care avea un diametru de aproximativ 20 de metri s-a dezintegrat deasupra orașului Celiabinsk la 15 februarie 2013. Inițial oamenii de știință au presupus că acest asteroid ar fi un fragment desprins dintr-un asteroid mai mare, denumit 1999 NC43 — unul dintre obiectele din relativa apropiere a Pământului pe care astronomii le țin sub observație. Însă după analiza orbitei asteroidului și a compoziției sale minerale, realizată cu ajutorul spectroscopiei, oamenii de știință au identificat foarte puține similarități între 1999 NC43 și meteoritul de la Celiabinsk.

"Aceste două corpuri aveau orbite similare în jurul Soarelui, iar studiile inițiale sugerau că ar fi avut și compoziții similare", susține coordonatorul studiului, Vishnu Reddy, cercetător la Institutul de științe planetare din Tucson, Arizona. Însă, "compoziția fragmentelor de meteorit recuperate de la Celiabinsk sunt similare unui tip comun de meteoriți denumiți chondrit LL. Asteroidul 1999 NC43 are o compoziție diferită", a precizat el.

Studiul care descrie diferențele dintre meteoritul de la Celiabinsk și asteroidul 1999 NC43 a fost publicat în ultimul număr al revistei Icarus.La doi ani după ce un asteroid a explodat deasupra orașului rus Celiabinsk, incident soldat cu peste 1.200 de răniți ca urmare a "ploii" de cioburi rezultată după spargerea geamurilor din cauza deflagrației, oamenii de știință tot nu au identificat originile acestui corp cosmic rătăcitor, conform unui material publicat de Live Science.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL