Coronavirus - România: 28973 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cel mai scump condiment din lume. Un kilogram de șofran costă cât o garsonieră

Wednesday, 18 April 2018, 13:27 Sursă: REALITATEA.NET

Șofranul a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume. Prețul său ridicat (30.000 -40.000 euro/kg) se datorează faptului că pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate între 130 000 si 250 000 de flori.

Florile sunt violete, cu linii purpurii. Crește din bulbi numiti `cormus` și aparține speciei Crocus. Din septembrie până în noiembrie, planta produce flori albastre-violet, cu pistile lungi, roșii.
 
Frunzele, care sunt asemănătoare firelor de iarbă, cresc în același timp in cazul unei umiditati accentuate si dupa deschiderea florii pe timp de seceta, aceasta fiind o regula generala de la care abateri exista, Crocusul fiind o planta capricioasa. Stigmatele roșii conțin uleiuri esențiale, substanțe amărui și colorant galben.

Arabii, cei mai mari consumatori de șofran, îl folosesc la aromatizarea mâncarurilor din miel, oaie, pui, orez. În Franța este indispenabil pentru bouillabaisse, în Italia pentru risotto, în Spania pentru paella. Țări ce importă șofran: Arabia Saudită, Kuweit, SUA.

Șofranul are următoarele proprietăți: 

  • Aromatizant
  • Stimulator digestiv
  • Purgativ
  • Întaritor
  • Afrodiziac
 
Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL