Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cehia - cea mai mare reducere a taxelor din istorie, pentru susținerea economiei în criza COVID-19. Cât timp va fi aplicată măsura

Friday, 20 November 2020, 13:30 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Ioana Stanescu

 

Parlamentul de la Praga a aprobat vineri reducerea impozitului pe venit propusă de premierul miliardar Andrej Babis, care vrea să extindă stimulentele dincolo de măsurile curente precum plata salariilor pentru muncitorii trimişi în şomaj temporar şi subvenţionarea firmelor mici, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

„Pur şi simplu vrem să fim siguri că oamenii nu au de ce să fie îngrijoraţi cu privire la veniturile lor şi pot să cheltuie. Ceea ce oferim astăzi este reducerea impozitului pe venit la 15%, aceasta este varianta noastră a”, a spus Andrej Babis înaintea votului din Parlament.

Premierul ceh a mai spus că mizează pe această reducere, care ar urma să dureze doi ani, pentru creşterea veniturilor gospodăriilor şi creşterea consumului, deoarece criza limitează spaţiul de manevră pentru majorarea salariilor.

Ministerul ceh de Finanţe estimează că această modificare, care introduce un prag de impozitare de 15% pentru cei cu venituri mici şi unul de 23% pentru cei cu venituri mari, va duce la diminuarea veniturilor statului cu aproximativ 80 miliarde de coroane (3,6 miliarde de dolari) anul viitor sau 1,3% din PIB. Cu toate acestea, impactul bugetar net va fi mai mic ca urmare a majorării consumului declanşată de creşterea veniturilor disponibile.

Planul a fost criticat de guvernatorul Băncii Centrale, Jiri Rusnok, care a spus că va crea o gaură de durată în finanţele publice.

În schimb, ministrul de Finanţe, Alena Schillerova a apărat ceea ce a numit "cea mai mare reducere a taxelor din istoria modernă a Cehiei", subliniind că va lăsa bani în plus pentru 4,5 milioane de persoane. "Prin această măsură, vom susţine economia atunci când are cea mai mare nevoie", a spus Alena Schillerova.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL