Ce spune Raed Arafat despre fotografia cu planorul dispărut: "Nu putea..."

Sunday, 09 August 2015, 19:59 Sursă: REALITATEA.NET

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, spune că după primirea unor fotografii de la un cetăţean în care apare un planor înaintea dispariţiei celui căutat încă de joi au fost lansate câteva trasee de căutare în zona Braşovului şi că, din informaţiile pe care le are, "nu putea fi decât acest planor".

Adaugă părerea ta

"În momentul acesta continuă căutările. Sunt verificări pe cele două paliere, aerian şi terestru. Pe linia aeriană, este un punct de coordonare la Ghimbav, care este în legătură cu noi şi avem un reprezentant al MAI care coordonează toată activitatea de căutare acolo pe sectoare. Deja au fost mai multe acţiuni de căutare în dimineaţa acestei zile şi cu avioane, elicoptere, dar şi cu parapante într-o anumită zonă din Braşov. Sunt mai multe trasee în verificare şi anumite trasee dificile în zona unde a fost făcută poza respectivă cu planorul. S-au mai deschis mai multe trasee suplimentare, unul în Vama Buzăului, unde s-a făcut şi o verificare aeriană şi acum am mai solicitat verificarea unor zone de către Salvamont Zărneşti, care a mai făcut căutări din propria iniţiativă, dar acum s-a solicitat o anumită verificare în zona respectivă şi s-a cerut şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu să se implice pe zona Făgăraş“, a declarat, dumininică, la Predeal, Raed Arafat, conform Mediafax.

Secretarul de stat a precizat că s-a făcut o analiză, de către experţii meteo, la Centrul de analiză şi comandă integrată de la Ministerul de Interne şi s-a analizat vremea exact cum a fost în ziua respectivă şi s-au făcut anumite trasee ipotetice după cum a evoluat vremea şi ce influenţă ar fi putut avea asupra zborului planorului.

"Aşa că avem acum trei trasee ipotetice. Au fost şi zone de vreme rea care au apărut în perioada respectivă. În unele zone am căutat, în altele vom extinde căutările “, a arătat sursa citată

Arafat a spus că s-a întâlnit, duminică, şi cu fiul pilotului, iar acesta i-a spus că traseele urmărite în prezent sunt cele pe care tatăl său le practica în mod frecvent.

"Fiul pilotului a venit aici şi am avut o discuţie, iar în final traseele pe care le urmărim acum sunt cele pe care, de regulă, pilotul le practica atunci când zbura. Am discutat acest lucru şi cu colegii care răspund de partea aeriană, deci toate datele sunt acum coroborate, inclusiv cu ce ştie familia despre comportamentul de zbor al pilotului“, a spus Arafat.

Întrebat care este relevanţa fotografiilor primite, Arafat a spus că din informaţiile pe care le are "nu putea să fie decât acest planor“.

"Pentru noi căutarea în acea zonă este foarte importantă, dar dacă a zburat pe acolo nu înseamnă că se află acolo, însă faptul că avem această poză ne îndeamnă totuşi să căutăm zona mai atent. A fost analizată poza de către colegii noştri şi, într-adevăr, chiar dacă nu este foarte clară, toată lumea spune că este planorul pe care îl căutăm. Prin urmare, în zonă se fac căutări şi cu parapanta, şi cu personal de la Jandarmeria Montană, Salvamont şi ISU“, a adăugat Raed Arafat.