Coronavirus - România: 697898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce spune noul președinte al CSM despre desființarea Secției pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

Thursday, 03 December 2020, 14:20 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

”Astfel cum este organizată astăzi, nu este eficientă. Împreună, în schimb, cu sistemul judiciar, cu partenerii noştri, în crearea unei propuneri corespunzătoare va trebui să găsim o soluţie astfel încât drepturile şi libertăţile şi independenţa judecătorului să fie respectate, însă, în acelaşi timp, să asigurăm eficienţa sub aspectul tragerii la răspundere penală şi a magistraţilor care greşesc”, a răspuns Mateescu după ce a fost întrebat de jurnaliști dacă mai susține desființarea SIIJ.

Noul președinte al CSM a dat asigurări că instituția va continua să apere independența justiției și a amintit că anul viitor va fi ”extrem de dificil”, în contextul adoptării modificărilor Legilor Justiției. 
”Este o onoare şi o imensă responsabilitate pentru mine, mai ales în condiţiile în care ne aşteaptă un an extraordinar de dificil, în contextul destul de dificil în care ne aflăm şi în contextul modificării legilor Justiţiei. Vreau să asigur magistratura că în CSM va avea în continuare un sprijin. Consiliul se va preocupa şi anul viitor pentru apărarea în termenii cei mai optimi a independenţei sale. În acelaşi timp, vreau să îi asigur pe toţi, inclusiv societatea în ansamblul ei, că justiţia în independenţa sa nu se disociază de ideea de responsabilitate şi vă rog pe toţi cei care ne urmăriţi să veniţi cu sprijin şi înţelegere către puterea judecătorească pentru că ea reprezintă ultimul bastion şi cel mai important al respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale dumneavoastră”, a spus Mateescu, după ședința CSM. 

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales la conducerea CSM cu 13 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” și două nule. Vicepreședinte al instituției va fi procurorul Florin Deac.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL