Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce sfânt sărbătoresc astăzi creștinii ortodocși

Saturday, 20 August 2016, 09:38 Sursă: REALITATEA.NET

Sfantul Proroc Samuel a trait cu 1000 de ani inainte de Intruparea Domnului. Fiu al lui Elcana si al prorocitei Ana, a fost ultimul judecator al evreilor. A fost rod al rugaciunii parintilor sai. Acesta este motivul pentru care Ana l-a dus pe Samuel la templul Domnului, cand acesta a implinit varsta de trei ani, conform crestinortodox.ro.

Locuind langa Chivotul Legii, Samuel a avut la varsta de 12 ani o descoperire de la Dumnezeu despre pedepsele ce aveau sa cada asupra casei marelui preot Eli din pricina depravarii si desfraului fiilor acestuia: Ofni si Fineea. Descoperirea s-a implinit in curand, caci filistinii i-au robit pe israeliti si i-au ucis pe fiii lui Eli si au luat cu ei Chivotul Legii. Eli, marele preot, a murit in momentul in care a auzit de pierderea Chvotului Legii si a celor doi fii ai sai. Vreme de 20 de ani, poporul lui Israel a ramas rob la filisteni. Dupa aceasta perioada, Dumnezeu l-a trimis pe Samuel inaintea poporului ca sa ii predice pocainta. Poporul s-a pocait, a lepadat idolii filistenilor si au inceput a umbla in caile Domnului, recunoscand in Samuel pe prorocul, preotul si judecatorul lui Dumnezeu. Filistenii au mai pornit razboi, dar acum, sub conducerea lui Samuel, a biruit Israel.

Cand Samuel a ajuns la batranete, poporul i-a cerut sa le puna un rege care sa ramana in urma lui. In zadar a incercat Samuel sa le arate ca Dumnezeu este regele lor. Desi refuza o vreme sa faca acest lucru, il va unge rege pe Saul dupa o descoperire dumnezeiasca. Din cauza unor fapte pacatoase, Samuel povatuit de Dumnezeu, il va unge rege pe David.

Troparul Sfantului Proroc Samuel

Praznuind pomenirea prorocului Tau Samuel, Doamne, printr-insul Te rugam, mantuieste sufletele noastre.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfintilor treizeci si sapte de mucenici, care au marturisit in Vizia Traciei;
- Sfintilor Mucenici Sever si Memnon Chendirionul;
- Sfantului Mucenic Luchie, sfetnicul;
- Sfintilor Mucenici Iliodor si Soda.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL