Ce rişti dacă porţi ochelari de soare "de la tarabă", fără protecţie UV

Monday, 25 September 2017, 14:28 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Expunerea excesivă a ochilor la razele ultraviolete poate contribui la apariţia cataractei. Iar ochelarii de soare te protejează doar dacă au 3 caracteristici esenţiale.

În faţa razelor soarelui, pielea este expusă în proporţie de 100%. Ochiul, în schimb, are mai multe metode naturale de protecţie. Prima o reprezintă pleoapele care se strâng la lumină. Al doilea sistem este reprezentat de cornee, care micşorează doza de radiaţii primită. Al treilea sistem este irisul, partea colorată a ochiului, care se strânge asemenea fantei unui aparat foto.

Atenţie, însă, la ochelarii de soare pe care îi purtaţi!

„Dacă sunt folosiţi ochelari de soare care nu au protecţie pentru radiaţia ultravioletă, o lentilă care este închisă la culoare, scade capacitatea irisului de a se strange. Deci în niciun caz nu trebuie folosiţi ochelari care n-au protecţie pentru ultravioletele A şi B, pentru că fac mai prost decât dacă nu foloseşti deloc”, spune dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.

Ochelarii de soare recomandanţi sunt cei de dimensiuni mai mari, cu braţe groase, cu protectie pentru ultravioletele A şi B. În plus, ideal ar fi să aibă lentile polarizante. Acestea elimină orice fel de reflexie a luminii. Devin obligatorii dacă aveţi ochi albaştri sau verzi, scrie unica.md.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE