Ce legătură există între naşterea prematură şi autism?

Tuesday, 05 May 2015, 13:33 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Nașterile premature pot altera conectivitatea între diferite părți ale creierului, ceea ce ar putea crește riscul de tulburări de autism și deficit de atenție.

Cercetătorii de la Kings College din Londra au utilizat un RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) pentru a examina conexiunile specifice din creierul a 66 de copii, dintre care 47 s-au născut înainte de săptămâna a 33-a de gestație, iar restul de 19 copii au venit pe lume la termen, scrie Agerpres.

Studii anterioare demonstraseră deja că autismul și tulburările de concentrare îi afectează mai frecvent pe prematuri.

Autorii s-au concentrat asupra conexiunilor din creier dintre talamus, centrul reflexelor emoționale, și cortex, materia cenușie din jurul emisferelor cerebrale care joacă un rol cheie în multe funcții cognitive, scrie AFP.

Oamenii de știință britanici au descoperit că cei născuți în perioada normală de gestație au avut structuri cerebrale în mod remarcabil similare cu cele ale adulților în acele părți ale creierului, fapt care confirmă că legăturile cerebrale sunt bine dezvoltate de la naștere.

În schimb, la copii născuți prematur cercetătorii au găsit mai puține conexiuni cerebrale între talamus și cortex, dar mai multe cu o parte a cortexului lateral care joacă un rol în prelucrarea semnalelor faciale, ale buzelor, maxilarului, limbii și gâtului.

Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că acești copii prematuri sunt alăptați la sân sau cu biberonul mai mult decât copiii născuți la termen, mai notează AFP.

Potrivit cercetătorilor, mai puțină conectivitate în cortex joacă un rol major în abilitățile cognitive care ar putea fi legate la acești copii, mai târziu în viață, de o frecvență mai mare a dificultăților de concentrare și de relaționare cu ceilalți.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE