Ce a declarat Jean Claude Juncker la summit-ul de la București

Tuesday, 18 September 2018, 00:14 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Eveniment crucial la București în aceste zile. La Summitul celor 3 mări - Adriatică, Baltică și Marea Neagră - participă 12 ţări membre ale Uniunii Europene, iar invitat special este preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a vorbit, luni seara, în fața șefilor de stat și de guverne prezenți la București și a insistat pe faptul că UE susține această Inițiativă a celor 3 Mări. 

Juncker a avut numai cuvinte de laudă la adresa României, gazda evenimentului din acest an, și a spus un lucru important pentru țara noastră: "conectivitatea este foarte importantă, nu doar de la sud la nord, dar și de la est la vest":

„Vreau să spun că sunt fericit că dragul meu prieten Klaus Iohannis m-a invitat în această frumoasă clădire și sunt recunoscător că am fost primiți ca prinții în această frumoasă țară. Mulțumesc! Pentru cei care nu sunt fluenți în română, înseamnă mulțumesc. România nu este o țară țară indiferentă celor care se află aici, pentru că, atunci când eram tineri, ne-am îndrăgostit de cultura românească, de literatura română. Am admirat curajul poporului român în istorie.

Este un alt motiv pentru care România nu îmi este indiferentă, cel puțin nu mie, pentru că Luxemburg este una dintre țările ale cărei limbi nu sunt cunoscute de alte persoane cu excepția cetățenilor, însă Klaus știe limba, pentru că putem vorbi împreună luxemburgheză.

Sunt mândru că în 2005, în timpul președinției Luxemburgului la Consiliul European, eu fiind atunci președinte, am semnat tratatul care viza România și Bulgaria. A fost o zi grozavă în viața mea, pentru că am „întotat" împreună cu România și Bulgaria – cele două având mereu aceeași direcție. Ziua în care am semnat înțelegerea a fost, de fapt, „ZIUA" pe care toată Europa a realizat-o, accea în care în sfârșit s-a trecut de la dictatură la democrație. S-a întâmplat datorită oamenilor. A fost ziua reconcilierii dintre istoria și geografia europeană.

Nu a fost prima zi în care România a dovedit că libertatea și democrația fac parte din această țară. Acest sentiment, aceste convingeri pot fi vâzute în trecutul acestei țări. În câteva săptămâni, România va celebra Centenarul. Nu va fi o sărbătoare doar pentru oamenii acestei țări, ci pentru întreaga Europă.

Comisia susține această Inițiativă a celor 3 Mări. Comisia este complet angajată acestui proces. Conectivitatea este foarte importantă, nu doar de la sud la nord, dar și de la est la vest. Doar așa putem fi siguri că vom schimba viitorul.", a declarat șeful Comsiei Europene în cadrul Summitului.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN