Cât timp putem folosi un recipient de plastic?

Monday, 22 October 2018, 10:07 Sursă: REALITATEA.NET

Recipientele din plastic sunt extrem de utile, atât în bucătătărie, cât şi pentru depozitarea jucăriilor copiilor sau a altor lucruri de prin casă. Însă... cât este în regulă să folosim un recipient din plastic? 

Adaugă părerea ta

Recipientele din platic nu pot fi utilizate la nesfârşit pentru că odată cu trecerea timpului plasticul se degradează şi plasticul poate deveni periculos.

Timpul de folosire a caserolelor sau a altor cutii din plastic depinde de calitatea materialului din care sunt fabricate.  Fiecare recipient are înscris pe spate un cod care arată perioada de timp în care este sigur pentru utilizare. Ideal este ca plasticul din care sunt fabricate cutiile de plastic să aibă la bază prolipropilenă. Polipropilena este folosită pentru că este foarte durabilă şi rezistă la temperaturi foarte mari, potrivit Societăţii Americane a Chimiştilor. Este considerată ca fiind sigură pentru sănătate.

Pentru a ne asigura că nu ne afectează sănătatea este necesar să avem grijă cum utilizăm cutiile din plastic. Chiar dacă pe ele scrie că pot fi spălate la maşina de spălat vase sau că pot fi folosite în cuptorul cu micriounde este bine să nu le supunem unui tratament termic foarte ridicat. Un grup de specialişti din SUA reunit sub numele Environmental Working Group nu recomandă ca recipientele din plastic să fie folosite la microunde. Atunci când le spălaţi la maşina de spălat vase este bine să fie puse în sertarul de sus pentru a fi cât mai departe de zona de unde se eliberează detergentul.

Specialiştii spun că o caserolă de plastic poate fi folosită în siguranţă câteva luni, în funcţie de modul în care este întreţinută. Unii producători spun că recipientele lor pot fi utilizate şi 10 ani cu condiţia să fie respectate indicaţiile date de ei cu privire la folosire.