Cât de sănătoase sunt, de fapt, probioticele din iaurt și sub ce formă le mai găsiți

Thursday, 04 August 2016, 09:12 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Unele dintre produsele cu cea mai mare ascensiune în vânzări sunt probioticele, adică microorganismele prietenoase. Găsim iaurt cu probiotice, ciocolata, băuturi, suplimente alimentare şi pulberi. 

Deşi reprezintă una dintre cele mai recente tendințe de sănătate, probioticele au fost consumate de către om, într-o formă sau alta, de cel puţin 100 de ani. Astăzi, cele mai comune tipuri de probiotice sunt bacteriile Lactobacillus si Bifidobacterium.

Dar, deşi producătorii pretind că au doar beneficii, specialiştii nu sunt sută la sută convinşi care sunt pacienţii care ar trebui să le consume. Potrivit unui studiu publicat de Asociaţia Americană a Inimii, utilizarea probioticelor ajută la reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, arată promiţător în prevenirea cancerul colorectal. Ele ajută şi la prevenirea si tratarea cariilor, a bolilor parodontale, a halenei şi a altor boli orale. Cu toate acestea, unele cercetări constată că ar putea exista un risc in dezvoltarea artritei reumatoide. Unii pacienţi au relatat că după ce au consumat probiotice au manifestat disconfort abdominal. Deoarece pentru majoritatea oamenilor, aceste simptome sunt temporare, nu se poate trage însă o concluzie.

 

Efectele secundare au o probabilitate mai mare la persoanele foarte tinere sau la vârstnici, care au un sistem imunitar mai puțin robust sau deteriorat. De aceea, medicii recomandă prudenţă la pacienţii care au afecţiuni grave. Agenţia americană a Hranei le-a inclus în categoria suplimentelor alimentare, dar există deja percepţia că a făcut-o ca să nu deranjeze farmacia alopată. Experţii în probiotice ne spun că acestea se găsesc în două forme: culturi vii, cum ar fi în iaurt, sau într-o formă în stare latentă, cum ar fi cele găsite în capsule. Avantajul probioticelor găsite în alimente este faptul că acestea conţin şi alte ingrediente benefice, cum ar fi fibrele.

Atenţie la data valabilităţii! Spre deosebire de alte produse care pot fi consumate câteva săptămâni după data expirării, probioticele trebuie luate înainte. Când medicul vă prescrie o anumită tulpină, fiţi convins că ştie ce spune. Aveţi însă grijă ce cumpăraţi, unii producători nu specifică tulpina şi este extrem de important să nu utilizaţi alt supliment.

Încă un sfat: nu cumpăraţi produse de pe internet decât dacă băgaţi mâna în foc pentru sursă. Preţul poate varia foarte mult, iar un preţ mai mare nu vă garantează calitatea. Aveţi grijă cum le păstraţi! Cele mai multe trebuie ţinute în frigider, dar citiţi cu atenţie eticheta.

Nu luaţi probiotice după ureche, discutaţi cu medicul dumneavoastră! Anumite tulpini pot interacţiona nefericit cu alte medicamente. În plus, trebuie ţinut cont de vârstă, starea de sănătate și istoricul medical.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri