Coronavirus - România: 29620 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Carmen Dan: Modificăm Statutul poliţistului, revizuim posibilitatea pensionării înainte de 47 de ani

Sunday, 06 August 2017, 20:47 Sursă: REALITATEA.NET

Ea a explicat că, printr-o ordonanţă adoptată anul trecut, s-a introdus un mecanism prin care un angajat al MAI poate opta pentru pensie înainte de a împlini 47 de ani, vârsta de pensionare stabilită prin Legea pensiilor militare.

"În mod normal, conform Legii pensiilor militare din anul 2015, vârsta de pensionare nu ar putea să fie mai mică de 47 de ani. Avem însă un act normativ, vorbesc de Ordonanţa 21 din 2016, care modifică nu legea pensiilor, ci Statutul poliţistului, prin care s-a introdus un mecanism prin care angajatul, dacă i se desfiinţează postul, sau se reorganizează unitatea unde lucra, putea refuza orice altă funcţie şi putea alege să iasă din sistem cu drept de pensie, asociind această posibilitate de a avea o pensie cât salariul sau chiar mai mare. Evident că oamenii aleg să plece din sistem la pensie decât să opteze pentru un alt loc de muncă în sistem", a explicat Carmen Dan, duminică, la Antena 3.

Ea a adăugat că, după modificarea legislativă prin care pensiile nu pot fi mai mari decât salariile, Guvernul pregăteşte modificarea Statutului poliţistului, pentru a corecta prevederile ordonanţei de anul trecut.

"Primul pas s-a făcut deja prin modificarea la legea pensiilor astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariile (...). Al doilea pas va fi făcut prin modificările la Statutul poliţistului, îndreptând astfel aspectele care au fost introduse anul trecut prin Ordonanţa 21 din 2016. Eu vă asigur că în toamnă, când va fi modificat Statutul poliţistului, prevederea care dădea această posibilitate legală de ieşire la pensie până la vârsta de 47 de ani va fi revizuită", a spus ministrul Afacerilor Interne.

Ea a precizat că a discutat cu poliţiştii şi că există o adresă de mail la care aşteaptă propuneri pentru modificarea Statutului.

"Am rugat toate sindicatele din Poliţie să contribuie la acest demers şi aştept în continuare opiniile lor până în septembrie, când ne-am asumat un termen. Am pus la dispoziţia poliţiştilor care nu sunt membri de sindicat (...) o adresă de mail special pentru ei. Ea este statut@mai.gov.ro şi pe această adresă am primit deja peste 100 de propuneri de îmbunătăţire a Statutului poliţistului. Aceste anomalii se vor corecta. (...) Precizez că în anul 2016 am avut ieşiri din sistem cu pensionare în jur de 12.500. Eu nu îmi amintesc ca anul trecut să se fi sesizat cineva şi să fi existat atât de pătimaş o discuţie în spaţiul public", a mai spus Carmen Dan.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL