Medicii de familie acuză: "Cardurile de sănătate, blocate o oră". CNAS neagă orice problemă

Tuesday, 02 June 2015, 10:54, Sursă: REALITATEA TV

Noi probleme cu cardurile de sănătate: acestea s-au blocat marţi, 2 iunie, timp de o oră, după vacanţa de trei zile pe care au avut-o românii, conform reprezentanţilor medicilor de familie. Directorul CNAS a negat blocarea sistemului, dând vina pe "mici inadvertenţe".

Adaugă părerea ta

Cardurile de sănătate s-au blocat, marţi dimineaţă, după o minivacanţă de trei zile pe care au avut-o românii. Motivul este suprasolicitarea sistemului de citire al acestora.

Nu se pot face consultaţii şi nici analize medicale fără cardurile de sănătate, se plâng medicii de familie. Marţi dimineaţă s-au format deja cozi în mai multe clinici şi cabinete, informează Realitatea TV.

Doi iunie este prima zi de raportare pentru luna trecută pentru toţi furnizorii, prima din cele şapte. Conform reprezentanţilor medicilor: problemele  au început încă de la prima oră a zilei de marţi, urmând ca în jurul orei 10 să se blocheze întreg sistemul. Sistemul a fost blocat timp de o oră.


Oficialii susţin că sunt "mici inadverenţe", negând toate problemele semnalate de medici.

Vasile Ciurchea, directorul CNAS a susţinut, la Realitatea TV: "Sistemul funcţionează, cardurile de sănătate nu sunt blocate. Nu a existat nicio problemă nici acum, nici mai devreme. E o perioadă aglomerată, pentru că sunt raportările lunii trecute, dar nu sunt blocaje".

Sandra Alexiu, reprezentantul medicilor de familie, a explicat problemele: "De la ora zece fără un sfert la ora 11 fără un sfert, nu am putut folosi cardul. Totul a fost blocat: am verificat şi la farmacia din jur şi la laboratul de analize, nu funcţionează. O oră totul a fost blocat, acum funcţionează. De o lună de zile trebuia mărită raportarea.

De la 9.30 noi toţi începem să ne uităm în monitoare, ştim că de la ora 10 încep şi internările. E o lipsă de respect pentru pacienţi şi medici. Le-am explicat pacienţilor ce se întâmplă şi cine e vinovat, le-am oferit reţete fără compensare pentru câteva zile.  De  o lună de zile facem aceste precizări, ne plângem, nu ne aude nimeni".

La o lună după implementarea sistemului de validare al cardurilor de sănătate, erorile informatice nu încetează să apară. La fiecare început de lună toţi furnizorii de servicii medicale trebuie să introducă în sistem datele privind activitatea lor medicala. Din cauza suprasolicitării, sistemul s-a blocat din nou marţi dimineaţă.

Introducerea cardului de sănătate, amânată din nou. Preşedintele CNAS spune că acesta va deveni obligatoriu abia la începutul lunii august. Autorităţile au amânat pentru a cincea oară implementarea cardului de sănătate, deoarece sunt sute de mii de oameni care nu l-au primit.

 

CNAS: Cardul de sănătate este funcţional. Câte carduri au fost activate