Coronavirus - România: 3183 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cardul de sănătate, inutil: spitalele nu sunt pregătite să îl folosească

Tuesday, 14 April 2015, 17:21 Sursă: REALITATEA.NET

Teoretic, de două luni şi jumătate toţi români pot să îşi activeze cardurile de sănătate şi să valideze apoi serviciile de fiecare dată când merg la medicul de familie, într-un spital sau la farmacie. Practic, însă, nu se întâmplă acest lucru. La Spitalul Colţea din Capitală, angajaţii susţin că nu s-au cumpărat cititoare.

Nici Institutul Oncologic din Bucureşti nu foloseşte cardurile.

Dan Nicolae Straja, managerul IOB spune: "Am cumpărat până acum 30 de carduri. Mai trebuie să mai cumpărăm încă 30 de carduri ca să avem - cititoare de carduri".

Autorităţile voiau ca de la 1 februarie, românii să prezinte cardul de sănătate de fiecare dată când îşi fac analize, au nevoie de consultaţii sau se internează. Timp de trei luni cardul de sănătate trebuia să funcţioneze în paralel cu actualul sistem pentru a se corecta erorile.

Purtătorul de cuvânt CNAS a explicat, pentru REALITATEA TV: "Câteva sute de sesizări cu siguranţă au fost. Majoritatea problemelor au fost cauzate de faptul că unii furnizori utilizează alte softuri decât cele puse gratuit la dispoziţia furnizorilor de către".

Până acum, peste patru milioane de carduri au fost activate. Cele mai multe, în cabinetele medicilor de familie.

Rodica Tănăsescu, preşedinte SNMF: "Va fi o babilonie, o babilonie pentru că foarte multe servicii nu vor putea fi raportate, celelalte segmente ale sistemului medical încă nu au antrenamentul. Teama cea mare este că se va bloca aplicaţia. Sau dacă doamne fereşte nu merge internetul...CNAS câştigă pentru că vor fi mai puţine servicii de plătit, mai puţine reţete de compensat".

Cardul de sănătate a costat 50 de milioane de euro şi va deveni obligatoriu de la 1 mai.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL