Coronavirus - România: 2460 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

CARACATIŢA. Compozitorul coloanei sonore din CARACATIŢA a murit

Friday, 24 January 2014, 20:18 Sursă: Mediafax

CARACATIŢA. Pe lângă coloana sonoră a filmului "Il Sorpasso" (1962), de Dino Risi, o serie de piese compuse de Riz Ortolani au fost selectate şi de Quentin Tarantino, pentru filmele "Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds" şi "Django dezlănţuit/ Django Unchained".

Riziero Ortolani, numit Riz de prieteni, s-a născut la Pesaro, în 1926. După absolvirea studiilor muzicale, la numai 20 de ani, el intră în orchestra Radioteleviziunii publice (RAI), ca aranjor de orchestre radiofonice.
În 1954, el a dirijat pentru prima dată o orchestră, în emisiunea radiofonică "Occhio Magico". Prima lui colaborare în lumea cinematografiei datează din anii '60, odată cu filmul documentar "Mondo Cane" (1962) - pentru care compune melodia "More" -, filmul fiind nominalizat la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră.
Au urmat colaborări cu Vittorio de Sica, Dino Risi şi Franco Zeffirelli, iar pentru regizorul Pupi Avati a semnat coloana sonoră pentru 25 de filme, începând cu 1980.

CARACATIŢA. Mare iubitor de jazz, dar şi de operă şi muzică simfonică, Riz Ortolani a lăsat în urma sa o producţie imensă, de peste 300 de partituri, printre care unele piese legendare, precum "Africa Addio", "Fratello Sole, Sorella Luna", până la muzica serialului "Caracatiţa/ La Piovra".

Pentru compoziţiile sale, Ortolani a primit numeroase premii: două Globuri de Aur, un Grammy şi cinci David de Donatello - echivalentul italian al trofeelor Academiei de film americane -, pe lângă două nominalizări la Oscar.
În urmă cu câteva luni, compozitorul italian a primit Lifetime Achievement Award pentru întreaga carieră, la Festivalul mondial al muzicii de film de la Gent.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL