CANNES 2014: "Pride" - Queer Palm Award pentru cel mai bun film cu tematică gay

Saturday, 24 May 2014, 19:20 Sursă: Mediafax

Autor: Realitatea.NET

Filmul "Pride" a fost ales câştigător dintr-o listă de 13 lungmetraje, printre care "Respire", de Mélanie Laurent, şi "Mommy", de regizorul canadian Xavier Dolan, distins cu acest premiu în 2012, pentru pelicula "Laurence Anyways".

Filmul "Pride", care a fost proiectat în închiderea secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, cu Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West, Andrew Scott şi Paddy Considine în rolurile principale, este o "comedie dramatică emoţionantă", a cărei acţiune se desfăşoară în vara anului 1984, în timpul guvernării lui Margaret Thatcher. În timpul grevei minerilor din acel an, comunitatea LGTB din Londra decide să strângă bani pentru ajutorarea familiilor protestatarilor, în timpul marşului Gay Pride. Însă există o problemă, deoarece sindicatul minerilor, care a organizat greva, ezită să le primească ajutorul, iar participanţii la eveniment decid atunci să doneze personal banii strânşi pentru familiile greviştilor.

În anii precedenţi, trofeul Queer Palm a fost câştigat de Alain Guiraudie, cu filmul "Stranger By The Lake", de Xavier Dolan, cu "Laurence Anyways", şi de Gregg Araki, cu filmul "Kaboom".

În 2013, filmul "Adèle", de Abdellatif Kechiche, nominalizat la Queer Palm, selectat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, a fost recompensat cu trofeul Palme d'Or.

Queer Palm, trofeu care este acordat din 2010, recompensează un film care contribuie la înţelegerea comunităţilor de persoane gay, bisexuale şi transsexuale. Iniţiat de regizorii Olivier Ducastel şi Jacques Martineau, premiul este acordat unui film care se distinge în acest sens în orice secţiune a Festivalului de la Cannes.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a debutat pe 14 mai şi se va încheia duminică. Juriul competiţiei oficiale este prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d'Or pentru lungmetraj ("Pianul"). Gala de premiere a Festivalului de Film de la Cannes 2014 va avea loc sâmbătă seară.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: CULTURĂ