Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Pe ce dată pică Floriile anul acesta?

Monday, 08 April 2019, 14:23 Sursă: REALITATEA.NET

Când sunt Floriile în 2019? Floriile 2019. Pe ce data pică Floriile 2019. Floriile 2019 ortodox. Pe cât sunt Floriile 2019. Anul acesta, Floriile pică pe 21 aprilie, iar Paștele pe 28 aprilie.

Puțini sunt cei care știu că există o serie de tradiții și superstiții care trebuie respectate chiar înainte de Florii.

Când sunt Floriile în 2019? Se spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce urmează după aceasta sărbătoare. 

Vremea de Florii! Prognoza meteo cu vești proaste în următoarea perioadă

De asemenea, nu e bine să faci urări de „La mulți ani” persoanelor care au nume de floare înainte de Florii. În tradiția populară, a face o urare anticipată este de rău augur.

Floriile 2019. Pe ce data pică Floriile 2019. Floriile 2019 ortodox. Pe cât sunt Floriile 2019.  Duminica Floriilor, sărbătorită cu o săptămână înainte de Paștele 2018, va pica pe 21 aprilie.

(w500) <p>floriil

Când sunt Floriile în 2019? Intrarea Domnului în Ierusalim

Când sunt Floriile în 2019? Duminica Floriilor comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii (Marcu 11:1–11, Matei 21:1–11, Luca 19:28–44, Ioan 12:12–19): intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.

Cât durează postul Paștelui 2019?

Duminica Floriilor (sau Floriile) este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. În 2019, Floriile vor avea loc pe 21 aprilie.

Floriile 2019. Pe ce data pică Floriile 2019. Floriile 2019 ortodox. Pe cât sunt Floriile 2019.  Când sunt Floriile în următorii ani

  • Paştele ortodox 2019 – duminica 28 aprilie – Floriile 2019 – 21 aprilie
  • Paştele ortodox 2020 – duminica 19 aprilie – Floriile 2020 – duminică 12 aprilie

Floriile sunt denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

„Floriile“ reprezintă termenul popular al sărbătorii, amintind de o veche serbare romană de la începutul primăverii – „Floralia“.

Când sunt Floriile în 2019? Crenguțe sființite

Când sunt Floriile în 2019? După slujba de dimineaţă de la biserică, ramurile sfinţite şi binecuvântate de salcie sunt aduse acasă şi se ating cu ele copiii, ca să crească mari şi frumoşi. Sunt păstrate la icoane, la porţi, la grinda casei, pe morminte sau puse într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie.

Floriile 2019. Pe ce data pică Floriile 2019. Floriile 2019 ortodox. Pe cât sunt Floriile 2019.  Alteori, crenguţele de salcie sfinţite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată. Cele puse la icoană se păstrează tot anul şi se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa şi familia.

În plus, de Florii işi sărbătoresc ziua onomastică toti cei care la botez, au primit nume de flori.

Când sunt Floriile în 2019? Moșii de Florii

Sâmbăta dinaintea Floriilor este dedicată comemorării morţilor. Ziua aceasta este numită şi Moşii de Florii sau Lazărul, obişnuindu-se ca femeile să facă „plăcinte lui Lazăr“ şi să le dea de pomană. La sate, femeile nu torc deloc, pentru ca nu cumva morţii, care aşteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ, să se îmbăieze.

Despre Lazăr circulă mai multe legende, fiecare regiune având specificul ei. În una dintre acestea, Lazăr moare după ce a poftit la nişte plăcinte pe care mama lui nu a putut să le facă, pentru că torcea.

Când pică Paştele în 2019? Vor avea şase zile libere

Când sunt Floriile în 2019? La sate, pe vremuri, se practicau de Florii câteva obiceiuri păgâne. La miezul nopţii dinspre Florii, fetele fierbeau apa cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari. În Duminica de Florii, ele se spălau cu această apă pe cap, aruncând-o apoi la rădăcina unui pom fructifer, sperând că în acest fel să le crească părul frumos şi bogat.

În alte locuri, oamenii nu se spală pe cap în această zi tocmai ca să nu încărunţească la fel ca pomii în floare. Se crede că cel care înghite trei mâţişori întregi in ziua de Florii nu va suferi tot anul de dureri de gât. Tot la sate exista credinţa potrivit căreia dacă aprinzi mâţişori şi afumi casa cu ei când este furtună, căminul va fi ferit de fulgere.

Când sunt Floriile în 2019? Ce nu ai voie să faci în ziua de Florii

Când sunt Floriile în 2019? În ziua de Florii nu se lucrează, iar în toate casele de la sate se coc pâini din făină de grâu împletite şi ornate cu cruci, care se dau de pomană la săraci.

De Florii, atenţia comunităţii tradiţionale era îndreptată, pe lângă sărbătoarea religioasă, către renaşterea vegetaţiei.

Floriile 2019. Pe ce data pică Floriile 2019. Floriile 2019 ortodox. Pe cât sunt Floriile 2019. De fapt, denumirea populară a sărbătorii vine de la zeiţa romană a florilor, Flora, peste care creştinii au suprapus sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim.

Astfel, pe lângă sărbătoarea creştină a intrării Mântuitorului în Ierusalim, au apărut şi nenumărate obiceiuri şi tradiţii, atât în mediul rural, cât şi în cel urban, cele mai multe de sorginte păgână.

(w500) <p>floriil

De exemplu, de Florii se obişnuieşte să se facă „de ursită”, astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an.

Când sunt Floriile în 2019? Mărțișorul se pune pe ramura unui pom inflorit

Când sunt Floriile în 2019? Tot de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea se scoate din casă, pentru aerisire.

Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.

Când sunt Floriile în 2019? Obiceiuri şi tradiţii de Florii

Când sunt Floriile în 2019? De asemenea, la miezul nopţii, se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor.

Ce rămâne se toarna la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele ca după un copac înflorit.

În popor se mai spune că cine îndrăzneşte să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească.

Floriile 2019. Pe ce data pică Floriile 2019. Floriile 2019 ortodox. Pe cât sunt Floriile 2019. La toate popoarele creştine pot fi întâlnite diferite obiceiuri, unele chiar similare celor de la noi, majoritatea având în prim-plan palmierul sau salcia. Aceste tradiţii nu au nimic în comun cu spiritul creştinesc al praznicului Intrării Mântuitorului în Ierusalim.

Arabii aprind candele, împodobite cu flori, pe care le pun printre frunze de palmier, iar grecii împletesc cruci din tulpini. La popoarele slave este obiceiul ca cei apropiaţi să îşi dăruiască ramuri de salcie în această zi.

(w500) <p>floriil

Când sunt Floriile în 2019?  Sâmbăta Floriilor

În sâmbăta Floriilor, femeile din unele zone ale ţării aduc ofrandă de pomenire a morţilor, împărţind plăcinte de post.

În sâmbăta Floriilor se mai făcea un ceremonial complex numit Lazăriţa, după modelul colindelor, la care participau doar fetele. Una dintre fete, numită „Lazăriţa”, se îmbrăca în mireasă şi colinda, împreună cu celelalte, în faţa ferestrelor caselor.

Floriile 2019. Pe ce data pică Floriile 2019. Floriile 2019 ortodox. Pe cât sunt Floriile 2019. În trecut, ramura de salcie sfinţită era folosită şi în scopuri terapeutice.

Oamenii înghiţeau mâţişori de pe ramura de salcie pentru a fi feriţi de diferite boli, iar bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară şalele.

De asemenea, exista obiceiul ca părinţii îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când veneau de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Floriile 2019. Pe ce data pică Floriile 2019. Floriile 2019 ortodox. Pe cât sunt Floriile 2019.  Obiceiuri din România

Când sunt Floriile în 2019? Floriile 2019. Pe ce data pică Floriile 2019. Floriile 2019 ortodox. Pe cât sunt Floriile 2019. Traditiile si superstitiile acestei sarbatori sunt nenumarate, dar ii poti spune cateva copilului tau, pentru a-l pune in tema cu ce obiceiurile oamenilor din intreaga tara:

– In unele regiuni, oamenii isi incing mijlocul cu crengute sfintite de salcie, crezand ca astfel alunga boala sau o inving cu o mai mare usurinta. Se spune ca salcia vindeca durerea de spate si este un antidot pentru muscatura de sarpe.

– O alta traditie spune ca ramurile de salcie sunt asezate inainte de culcare sub pernele fetelor nemaritate. Ele cred ca vor deveni mai frumoase si vor avea un sot daca fac asta.

– Demult, crengutele de salcie asezate la icoane dupa Florii se aruncau vara pe foc atunci cand incepea o furtuna pentru a se imprastia norii, ori se asterneau in ograda pentru a alunga grindina. Ramurile de la icoana se asezau de catre gospodar in mijlocul casei, cand era vremea rea, pentru a o apara de trasnete.

Când sunt Floriile în 2019? – Daca te impartasesti de Florii, iti poti pune o dorinta si ea se va indeplini mai repede decat in alta perioada.

– In unele zone, ziua de Florii este ultima in care se poarta martisorul, el fiind asezat pe un maces sau pe crengile unui pom inflorit.

– In duminica de Florii, se culeg flori ce se aduna in ciubare, ele urmand a fi folosite pentru incondeierea de oua pentru Paste.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL