Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Când vor fi excluse sinonimele ofensatoare ale cuvântului „femeie”

Thursday, 19 September 2019, 19:39 Sursă: REALITATEA.NET

Zeci de mii de britanici cer celei mai mari edituri din lume, „Oxford University Press”, să elimine din Oxford Thesaurus of English şi Oxford Dictionary of English sinonime ale cuvântului „femeie” care sunt ofensatoare.

Potrivit petiției, sinonimele alese și unele fraze folosite în cele două dicționare descriu femeile ca „obiecte sexuale, subordonate şi/ sau o agasare pentru bărbaţi”, scrie The Guardian, citat de Radio Europa Liberă.

Cele două dicționare vizează limba engleză vorbită zi de zi, și nu conținutul dicționarului Oxford English Dictionary 

Semnatarii petiției cer prestigioasei edituri să „elimine frazele şi definiţiile care discriminează şi tratează de sus femeile şi/ sau sugerează dreptul de proprietate al bărbaţilor asupra lor”, să „extindă definiţiile din dicţionare pentru «femeie»” şi să „includă exemple reprezentative pentru minorităţi, de exemplu, o femeie transgender, lesbiană etc”.

Petiția lansată în această vară nu are prea mari sorți de izbândă, mai ales că directorul din cadrul editurii „Oxford University Press” a anunțat că nu vor fi excluse cuvintele doar pentru că sunt peiorative: „Dacă există dovada că un cuvânt sau înţeles ofensator este folosit la scară largă în limba engleză, el nu va fi exclus din dicţionar doar pe baza faptului că este ofensator sau peiorativ”.

În plus, petiționarii reproșează și faptul că definiţia cuvântului „bărbat” este mult mai cuprinzătoare decât cea pentru cuvântul „femeie”, și anume cu 25 de exemple pentru „bărbat”, în timp ce pentru „femeie” sunt doar cinci exemple.

Directorul departamentului editurii care se ocupă de strategia de conţinut lexical a mai spus că editorii investighează „dacă există sensuri ale cuvântului ce nu au fost acoperite şi care ar trebui adăugate în versiunile viitoare”.

 

 

 

 

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL