Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce sfânt sărbătoresc azi creștinii ortodocși. E cruce neagră în calendar

Thursday, 22 December 2016, 08:29 Sursă: REALITATEA.NET

Ierarhul Petru Movilă s-a născut în 1596, la Suceava, fiu al domnului Moldovei, Simion Movilă, nepot de frate al domnitorului Ieremia și al mitropolitului Moldovei, Gheorghe.

Petru Movilă a studiat la școala Frăției Ortodoxe din Lvov (Ucraina). S-a călugărit, în 1627, la Lavra Pecerska din Kiev, și a devenit egumen al acestui așezământ. În 1633 a fost ales mitropolit al Kievului. 
Ca egumen și mitropolit, a lucrat pentru întărirea Ortodoxiei în fața primejdiei uniate, a restaurat Lavra Peșterilor, catedrala Sfânta Sofia și alte biserici din Kiev.

În anul 1631 a înființat un colegiu în Kiev (devenit ulterior Academie), cu limba de predare latină, cu un program de studii asemănător cu al universităților apusene. A urmărit ridicarea culturală a clerului, prin școlile din eparhie (Kiev, Vinița, Luțk, ș.a.), precum și prin tipografiile acesteia (Kiev, Lvov, Vilna), în care a imprimat aproximativ 50 de lucrări (de slujbă, de învățătură, de apărare a Ortodoxiei, multe cu prefețe semnate de mitropolit).

Mitropolitul Petru Movilă a pus pe colaboratorii săi să facă cunoscută viață duhovnicească a călugărilor și ieromonahilor din Lavră Pecerska. Astfel au apărut cărțile: Patericul Sfinților din Pecerska (Kiev 1634) și Minunile Peșterilor Kievului (Kiev 1638). De asemenea s-a scris și despre icoanele făcătoare de minuni din Pecerska. El însuși a tradus și publicat tratate ale Sfinților Părinți pentru îndrumare în viață duhovnicească și ascetică a preoțimii și a conducătorilor săi. A trecut la cele veșnice pe 22 decembrie 1646, conform crestinortodox.ro.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL