Coronavirus - România: 121235 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Bombă: Tudorel Toader ştie că preşedintele poate merge la orice şedinţă de guvern

Wednesday, 19 December 2018, 10:33 Sursă: REALITATEA.NET

În 2007, CCR a fost pusă în situaţia de a tranşa un conflict între preşedintele şi premierul de la acea vreme, Traian Băsescu şi respectiv Călin Popescu Ţăriceanu. Şeful statlui a fost reclamat că "participă neinvitat şi chiar intempestiv la şedinţe de Guvern care nu aveau tematica prevăzută de art.87 alin.(1) din Constituţie' speculând uneori chiar lipsa premierului din ţară."

După deliberare, magistraţii CCR au votat, cu majoritate, avizul potrivit căruia "participarea Preşedintelui României la şedinţele Guvernului constituie, între altele, un mod de consultare a Guvernului, ca şi un mijloc de veghere la buna funcţionare a acestei autorităţi publice, prerogative ale şefului statului prevăzute de art.80 alin.(2) şi art.86 din Constituţie. În exercitarea acestor prerogative, Preşedintele are libertatea să participe la orice şedinţă a Guvernului..

Pe de altă parte, în acelaşi aviz se spune că "preşedintele nu se substituie Guvernului, nu poate împiedica Guvernul să adopte actele juridice pe care acesta doreşte să le adopte şi nici nu-l poate obliga să ia măsuri contrare voinţei acestuia”.

Avizul CCR s-a dat cu majoritate de voturi. Deliberarea a avut loc cu participarea preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, şi a judecătorilor Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar, Kozsokár Gábor, Petre Ninosu, Ion Predescu, Şerban Viorel Stănoiu şi Tudorel Toader, potrivit stiripesurse.ro.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL