Coronavirus - România: 66631 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Barem greşit la Română - Evaluarea Naţională 2017? Iată ce spun profesorii

Tuesday, 20 June 2017, 11:19 Sursă: REALITATEA.NET

Una dintre întrebările de la proba de Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională 2017, pe care elevii au susținut-o luni, 19 iunie, i-a pus în dificultate pe mulți dintre absolvenţii de clasa a VIII-a, afirmă profesorii.

Subiecte mate Evaluare Nationala 2017 – Examenul cel mai temut de toti elevii. Cum au facut fata

La subiectul al II-lea, partea A, punctul 4, elevii au primit următoarea cerință: „Precizează funcția sintactică a cuvintelor subliniate, menționând partea de vorbire prin care se exprimă: Acum se crede că factorul limitator este rapiditatea”.

Potrivit baremului de corectare la Română, răspunsul corect pentru funcția sintactică a substantivului comun „factorul” este subiect. Însă mulți elevi au scris însă că funcția sintactică ar fi cea de nume predicativ.

O profesoară de Română din Bucureşti ne-a semnalat că baremul de corectare este greşit. "Baremul de corectare e greșit la subiectul II/A, punctul 4: ,,factorul" este nume predicativ, nu subiect", spuna aceasta.

Subiecte matematica Evaluare Nationala 2017 – Proba cea mai grea pentru elevii de clasa a VIII-a

Pe de altă parte, un alt cadru didactic a explicat pentru realitatea.net că în construcţii de acest gen, singurul criteriu este reprezetat de topica propoziţei. "Între termeni există o relaţie de interdependenţă. Fiecare dintre cei doi termeni poate fi considerat subiect, cum factorul este primul în propoziţie, s-a ajuns la formula ca acesta să fie, din punctul de vedere al topicii, subiectul", ne-a spus profesoara de română.

"Nu s-a dat Eminescu, nici Slavici sau Creangă, ci Magda Isanos, chiar unul dintre autorii pe care îi recomandam la clasă ca o alternativă la scriitorii clasici, pe care îi preferă profesorii ronțăitori de comentarii. Pe de altă parte, textul ales este dificil, greu de înțeles și de comentat de copii. E o meditație pe tema tainei vieții, a miracolului de a fi și de a admira viața care lucrează în tăcere în lucrurile mici. Poezia e o adâncire în vis, o schimbare de viziune, o transpunere în elementele naturii pentru a simți miracolul existenței. O altă problemă este că se recurge iar la chichițe gramaticale. Ca și acum patru ani, li s-a cerut să facă distincția între subiect și nume predicativ într-o construcție subtilă. Răspunsul corect și la prima vedere este subiect, dar mulți copii au scris că ar fi nume predicativ; e un caz clasic în care studiul și efortul suplimentar mai mult derutează. Elevii pot fi dresați să recunoască distincția, dar e un efort uriaș fără niciun fel de însemnătate practică sau formativă", a scris profesoare Cristina Tunegaru, pe pagina sa de Facebook.

„De parcă nu a fost de ajuns nefericita situație cu Emil Sitaru de la simulare, acum din nou. Să ne amintim de anul 2012: „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii””, a explicat pe rețeaua de socializare și Elena Darie, profesoară de limba și literatura română la Școala Gimnazială I. L. Caragiale Tulcea.

În schimb, alte persoane au considerat că întrebarea a fost foarte clară. "Nu e vorba de nicio chichiţă aici (şi nici acum patru ani n-a fost). Textul este foarte clar: având în vedere topica obişnuită subiect – verb copulativ – nume predicativ, „factorul” are f. s. de subiect. Dacă elevii au fost derutaţi, asta s-a întâmplat (ca şi acum patru ani) din vina profesorilor care, la pregătirea suplimentară şi chiar la clasă, îi bagă pe elevi în noţiuni interpretabile, fără să le explice clar în ce condiţii numele predicativ ia locul subiectului şi invers", a precizat o altă profesoară.

Trecând peste părerile profesorilor de Română, baremul de corectare este clar și prevede acordarea unui punct numai elevilor care au scris că funcția sintactică a cuvântului „factorul” este cea de “subiect”.

Evaluarea Naţională 2017 subiecte şi barem ROMÂNĂ.  Luni, 19 iunie, a avut loc prima probă scrisă (Limba şi literatura română) din cadrul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii de clasa a VIII-a (EN VIII), sesiunea 2017. Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, s-au înscris 144.890 de candidaţi (144.740 de candidați din seria curentă și 150 din seria anterioară). Probele sunt fi organizate în 4.164 de centre de examen.

Miercuri, elevii de clasa a VIII-a vor susţine proba la Matematică, iar joi minorităţile naţionale examenul la Limba Maternă. Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2017 se vor afişa luni, 26 iunie.

Iată subiectele la Română Evaluarea Naţională 2017!

(w728)

(w728)

Edu.ro a publicat baremul de corectare la Română

(w728) <p>barem r

(w728) <p>barem r

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL