Banalul cartof revine în topul legumelor minune

Monday, 04 February 2019, 17:14 Sursă: REALITATEA.NET

Deşi foarte apreciaţi ca gust, cartofii sunt în ultimul timp evitaţi de către multe persoane. Dar aceştia sunt pe nedrept ignoraţi sau chiar demonizaţi de către adepţii curelor de slăbire şi ai dietelor disociate. Cercetările relevă că această legumă are o serie de beneficii pentru sănătate.

Adaugă părerea ta

Multă lume pune egal între cartofi şi mâncare nesănătoasă, doar pentru că, atunci când sunt prăjiţi, cartofii ating un indice glicemic foarte mare. Dar alte studii au dezvăluit că aceşti tuberculi ignoraţi în ultimul timp în favoarea altor rădăcinoase sunt mult mai hrănitori decât se crede în general.

"Studiile au descoperit o mulţime de beneficii diferite ale cartofilor", a remarcat profesorul Derek Stewart de la Institutul James Hutton (JHI) din Dundee, Scoţia. Acesta consideră chiar că este posibil să avem o perioadă destul de lungă o dietă numai din cartofi şi să rămânem destul de sănătoşi, datorită nutrienţilor pe care aceştia îi conţin. "Nu există multe legume despre care să poţi spune aşa ceva", a adăugat profesorul.

De altfel, istoria o confirmă: cartoful a fost mult timp singura sursă de hrană a irlandezilor de rând şi “pâinea” acestora, până la Marea Foamete Irlandeză de la mijlocul secolului al 19-lea.

Profesorul Stewart, împreună cu Dr. Mark Taylor tot de la JHI, au publicat recent un raport despre cartofi şi nutrienţii care se găsesc în aceştia.