Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

CSM: Ponta a afectat independența justiției

Tuesday, 06 October 2015, 08:23 Sursă: REALITATEA TV

Consiliul Superior al Magistraturii a analizat, astăzi, atacul lui Victor Ponta la adresa procurorului care l-a anchetat în dosarul Turceni Rovinari. Totul după ce Inspecţia Judiciară a stabilit printr-un raport că premierul a afectat independenţa şi prestigiul justitiei prin declaraţiile defăimătoare la adresa magistratului de la DNA.

Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook, după anunţul DNA privind trimiterea sa în judecată, că "singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă zece ani".

O zi mai târziu, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară, solicitând să verifice dacă afirmaţiile premierului Victor Ponta, făcute după trimiterea sa în judecată, au afectat independenţa sistemului judiciar.

Sesizarea CSM este urmare a solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceasta a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă afirmaţiile premierului Victor Ponta sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, procurorii anticorupţie considerând că "afirmaţiile denigratoare" făcute de primul ministru afectează reputaţia profesională a procurorului care a instrumentat dosarul său şi a procurorilor abilitaţi să se pronunţe cu privire la legalitatea şi temeinicia soluţiei dispuse în dosarul respectiv - trimitere în judecată.

"Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar", arăta DNA.

Ulterior, întrebat dacă îşi menţine afirmaţiile la adresa procurorului Nicolae Uncheşelu, Victor Ponta a susţinut că el doar s-a apărat, în condiţiile în care a fost acuzat pe nedrept, şi că dosarul său penal "a fost făcut pentru televizor".

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL