Coronavirus - România: 18070 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Asigurările de sănătate, pe drumul pensiilor private?

Thursday, 07 November 2019, 11:47 Sursă: REALITATEA.NET

Deficitul la Fondul Naţional Unic de Sănătate este, la nouă luni, de trei miliarde de lei, a anunțat vicepremierul Raluca Turcan.

"Cea mai descurajantă veste este cea legată de finanţare şi nu vrem să speriem pe nimeni, dar deficitul la Fondul Naţional Unic de Sănătate este, la nouă luni, de trei miliarde de lei şi prima provocare a mandatului domnului Victor Costache va fi să asigure servicii de calitate în acest context financiar extrem de dificil", a afirmat Raluca Turcan, care a participat la preluarea mandatului de ministru al Sănătăţii de către Victor Costache.

Cum vrea noul ministru să aducă mai mulți bani în sănătate?

Victor Costache vorbește despre necesitatea unor asigurări complementare.

Vrem să aducem mai multi bani în sănătate, deci rectificarea bugetară, dar și asigurările complementare de sănătate sunt o soluție. Multă lume a evitat acest subiect, pe parcursul acestor ani. Suntem in Europa , într-o țară europeană. Haideți să lăsăm tabu-urile deoparte și să avansăm și să punem pacientul în centrul sistemului”, a spus Costache.

Întrebat daca acest lucru presupune și schimbarea pachetului de bază, adiică micșorarea lui, noul ministru nu a dat un răspuns clar.

„Sunt mai multe soluții, vom prezenta o soluție cu mai multe variante”, a declarat ministrul.

„Adevărul e că încă nu putem da un răspuns, pentru că trebuie să analizăm comparativ, trebuie să facem un studiu comparativ al legislației privind asigurarile complementare în mai multe țări. Eu sunt un partizan al sistemului francez, din ce am studiat, din ce am analizat”, a completat premierul Ludovic Orban, prezent la conferința de presă de preluare a mandatului.

În acest sens, Costache a amintit de asigurările din Franța.

Așa-numitele „mutuelle sante”, care sunt foarte bune, independente. E foarte importantă independența. Ca să nu mai numim șefi demiurgi politici, vizionari, care să măture fondurile așa cum știu ei”, a completat Costache.

Actualul ministru de la Sănătate  vine din zona privată a medicinei. Chirurgul cardiovascular Victor Costache a fost, până la numirea în Cabinetul Orban, directorul medical al Clinicii Polisano MedLife din Sibiu.

Nu sunt bani pentru Sănătate

Premierul Ludovic Orban a declarat, la Ministerul Sănătăţii, că se va face o evaluare a necesităților, la rectificare, întrucât banii nu sunt suficienți pentru a încheia anul, în domeniul sanitar, şi nici pentru salarii.

„Evident rezultatul la rectificare va fi o evaluare a necesităților care vor fi identificate de domnul ministru împreună cu echipa. Încă nu vă putem spune care este cifra (la rectificare – n.r.). Cert este că nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul nici pentru programe de sănătate, nici în ceea ce privește bugetul Casei”, a spus Ludovic Orban.

Orban: Nu sunt bani de salarii și nici de medicamente la Ministerul Sănătății

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL