Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Apelul autorităților către cei care vor să participe la pelerinajul de Sfântul Andrei

Saturday, 28 November 2020, 22:13 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Istratie Dan

Prefectura Constanţa a anunţat, sâmbătă seara, că autorităţile vor avea grijă de siguranţa sanitară a fiecărui participant la pelerinajul de la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, făcând totodată apel la înţelegerea credincioşilor care nu sunt din comuna Ion Corvin şi nu vor putea merge la manifestările religioase organizate la mănăstire.

"Înainte de toate, suntem conştienţi de importanţa sărbătorii dedicată Sfântului Apostol Andrei, data de 30 noiembrie fiind, în fiecare an, una plină de însemnătate pentru orice creştin-ortodox român. Autorităţile au, ca principală misiune, grija faţă de fiecare cetăţean, indiferent de locul de origine, domiciliu sau confesiune. În zilele următoare, punem mare accent pe ordinea publică şi pe integritatea personală a fiecărui participant la pelerinaj. Vom avea grijă de siguranţa sanitară a fiecăruia, prin organizarea de fluxuri şi circuite prin care să se respecte toate normele de protecţie sanitară. În acest sens, ieri, efectivele de jandarmi şi poliţişti, alături de inspectori din cadrul DSP Constanţa, au fost la Mănăstirea Peştera Sf. Andrei pentru stabilirea acestor circuite", a transmis Instituţia Prefectului - judeţul Constanţa, printr-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, jandarmii Grupării Mobile "Tomis" sunt pregătiţi pentru a dialoga cu oamenii şi vor gestiona cu profesionalism orice situaţie, în vederea prevenirii unor "eventuale incidente sau provocări".

"Foarte important de menţionat este faptul că vom avea grijă şi în privinţa respectării prevederilor legale actuale. Aşadar, facem apel la înţelegerea credincioşilor care nu sunt din Ion Corvin şi care nu vor putea participa la pelerinaj", se spune în comunicat.

Referitor la invitaţia transmisă autorităţilor de către Arhiepiscopia Tomisului, Instituţia Prefectului a precizat că prefectul Silviu-Iulian Coşa nu va fi prezent în data de 30 noiembrie la pelerinajul organizat la Peştera Sfântului Andrei, "întrucât respectă prevederile legii", nefiind locuitor al comunei Ion Corvin.

"În acelaşi timp, îi îndemnăm la responsabilitate pe cei care vor participa, la pelerinajul de luni. Le recomandăm să ţină cont de reglementările legale în vigoare, care fac referire la siguranţa sanitară, a fiecăruia dintre ei, dar şi a celor apropiaţi lor", a precizat Prefectura Constanţa.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, îi invită pe preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, membrii Guvernului, parlamentari, precum şi pe reprezentanţii autorităţilor locale să participe la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sfântul Andrei, a informat Arhiepiscopia Tomisului, sâmbătă, printr-un comunicat de presă.

Potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, este interzisă participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi. Arhiepiscopia Tomisului a solicitat în instanţă suspendarea respectivei decizii, cerere respinsă de judecători. Respinsă de instanţă a fost şi cererea Arhiepiscopiei Tomisului de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale pentru desfăşurarea, pe 29 şi 30 noiembrie, a pelerinajului la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei. 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL