Coronavirus - România: 32948 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, recomandări la final de mandat: "Nu acceptaţi corupţia"

Thursday, 03 April 2014, 21:08 Sursă: REALITATEA TV

Ambasadorul Franţei crede că lupta anti-corupţie dă mai multe rezultate decât în urmă cu doi ani, când a sosit în România.

E mai eficientă deoarece apar zilnic cazuri în care sunt implicate personalităţi. România, putem să regretăm sau să ne bucurăm, este ţara cu cei mai mulţi politicieni aflaţi în închisoare. Oameni politici corupţi", spune Philippe Gustin.

Diplomatul francez le recomandă românilor să nu mai accepte nici corupţia de zi cu zi.

"Acum, etapa următoare, care este, fără îndoială, şi cea mai dificilă, este lupta împotriva corupţiei banale, cotidiene: să dai bani la doctori, să plăteşti pentru o diplomă universitară sau ca să nu iei amendă de la poliţişti. Toate acestea necesită o muncă de durată şi o atenţie specială din partea întregii clase politice, dar şi a cetăţenilor".

Diplomatul francez recunoaşte că fenomenul corupţiei este unul global.

"Nu doar România se confruntă cu astfel de lucruri, uitaţi-vă în arhivele judiciare, inclusiv la mine în ţară. În Franţa avem scandaluri de corupţie, din păcate, zilnic. Pentru că este în natura umană. Deci trebuie luptat împotriva acestei naturi umane şi continuată această muncă formidabilă începută în ţara voastră în acest domeniu".

Diplomatul le recomandă politicienilor români să menţină un climat predictibil legislativ şi fiscal şi să aibă ca prioritate dezvoltarea infrastructurii. Elemente-cheie pentru atragerea investitorilor străini. La final de mandat, Ambasadorul Franţei spune că pleacă impresionat de România.

"O enormă emoţie personală de fiecare dată când am mers prin ţară, legată de cum am fost primit. Covor roşu, pâine, sare, ţuică. Suflet".

Ambasadorul Franţei ne-a spus şi ce îi place cel mai mult din bucătăria românească: "Trebuie să mărturisesc. Papanaşii. Sunt puţin gurmand. Ţin la siluetă, dar îmi plac papanaşii".

Emoţionat, Philippe Gustin le-a transmis românilor un mesaj:

"Mesajul este simplu. Vă spun mulţumesc".

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL