Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alexandru Rafila: Putem ajunge la 25.000 de infectări pe zi în noiembrie

Thursday, 05 November 2020, 15:09 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

”Dacă astăzi avem aproape 10.000 de cazuri, vă daţi seama că am avut câte un salt de la o săptămână la alta - şi mă refer la media cazurilor - nu la o zi anume, iniţial de 500 de cazuri, ulterior de 1.000, acum avem un salt de aproape 2.000 de cazuri de la o săptămână la alta şi atunci, în mod evident, dacă asistăm la intervale de 7 zile, 10 zile, că avem un salt major. Se poate ajunge la această situaţie”, a răspuns Rafila, întrebat dacă numărul noilor infectări ar putea depăși 25.000 până în decembrie.

Rafila a subliniat că țara noastră ocupă locul 3-4 în UE în privința mortalității, situație care poate ajunge critică dacă spitalele se umplu și crește numărul pacienților cu forme medii și grave.

”Aceste două elemente, dacă sunt nerezolvate - şi sistemul de sănătate nu este un elastic pe care îl întinzi la nesfârşit - atunci aceşti pacienţi cu forme medii nu vor putea fi internaţi şi vor ajunge să facă forme grave, cei cu forme grave vor ajunge să devină pacienţi critici şi va creşte foarte mult mortalitatea. Acum am avut cel mai mult 146 de decese într-o zi. Noi deja suntem ca şi nivel în Uniunea Europeană, cu toate că incidenţa cumulată din ultimele două săptămâni ne plasează undeva pe locul 10-12, ca şi mortalitate suntem pe locul 3-4. Asta ne arată că în momentul în care eu, ca număr de cazuri, o să ajung la una dintre primele poziţii în UE, o să explodeze mortalitatea, se va dubla, se va tripla", a explicat medicul.

Citește și: ”Alexandru Rafila: Trebuie să facem 500.000 de teste pe săptămână. Identificarea și izolarea contacților, esențiale”

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL