Alertă! Toate lacurile de pe râul Bistrița sunt infestate cu bacterie periculoasă

Friday, 19 February 2016, 19:07, Sursă: REALITATEA.NET

Toate lacurile de acumulare din amonte de municipiul Piatra Neamț sunt infestate cu bacteria clostridium perfringens, potrivit analizelor efectuate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și prezentate, vineri, de prefectul Ioan Vlad Angheluță.

Adaugă părerea ta

Astfel, prezența bacteriei, responsabilă de intoxicaţii alimentare şi gangrenă gazoasă, a fost evidențiată cu procente între 17 și 140 de unități pe 100 de mililitri de apă în lacurile Bîtca Doamnei, Vaduri, Pângărați, Izvoru Muntelui și Topoliceni.

Prefectul Ioan Vlad Angheluță a dat însă asigurări că apa furnizată populației este potabilă, iar captarea se face din sursa de adâncime a lacului de la Vaduri.

'Toate probele de apă recoltate pentru monitorizarea calității apei din rețeaua orașului Piatra Neamț, Dumbrava Roșie, Săvinești, Roznov, Zănești și Gârcina se încadrează în parametrii de potabilitate legali și provin din sursa de profunzime Vaduri. Compania Județeană Apaserv efectuează monitorizarea zilnică a calității apei furnizată consumatorilor prin rețeaua de distribuție din sursa subterană Vaduri și emite buletinele de analize aferente', a declarat prefectul Ioan Vlad Angheluță.

Totodată, prefectul a atenționat toți consumatorii să respecte normele de igienă personală de la spălatul pe mâini și a recipienților de păstrare a apei și până la spălatul legumelor și fructelor.

Prezența bacteriei în apa lacurilor va fi monitorizată în continuare și se va efectua un studiu la nivelul întregului bazin al râului Bistrița de pe teritoriul județului Neamț.