Coronavirus - România: 695153 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alertă maximă! Dezinfectanți periculoși - Specialiștii ne spun ce trebuie urmărim atunci când cumpărăm aceste produse

Saturday, 28 November 2020, 09:24 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Istratie Dan
Comisia Europeană atrage atenția asupra unor dezinfectanți de mâini, care prezintă un mare risc pentru sănătate. Grav este că toate cele 9 mărci care produc astfel de substanțe primejdioase au ajuns și pe piața românească. Specialiștii avertizează că produsele periculoase de curățare sunt scoase deja la vânzare, fără să se verifice compoziția acestora. Unii dezinfectanți de mâini nu au cantiatea necesară de alcool sau nu oferă nicio informație despre toxicitatea lor. Mai mult, anumite substanțe folosite în compoziția acestor produse de igienă pot crea alergii grave. Însă, pericolul cel mai mare vine de la metanol, o substanță interzisă în UE, care pot provoca chiar orbirea, ce se găsește în dezinfectanții de mâini, neconformi. 
 
"O parte dintre acești dezinfectanți conțin o cantitate insuficientă de etanol, cantitatea de alcool etilic din aceste produse ar trebui să fie mai mare de 70%. Din păcate s-au depistat produse cu doar 28%. În acest caz produsul respectiv este inutil.
 
Există cea de-a două categorie în care ingredientul principal e etanolul, care e o substanță extrem de agresivă cu organismul nostru. O cantitate de 1-2 ml poate provoca orbirea unui copil, iar 7-8ml poate provoca orbirea unui adult. S-au descoperit două mărci de dezinfectanți fabricați în Ucraina care avea că incredient principal etanolul. 
 
Le recomand consumatorilor să cumpere dezinfectanți fabricați în România. Fabricile de la noi nu schimbă ingredientul principal. Să fie atenți la informațiile de pe eticheta acestor produse. Ele nu sunt produse prietenoase cu omul, nu trebuie folosite în exces, în anumite zone, pe răni deschise, atenție la inhalarea de vapori care se degajă la folosirea acestor dezinfectanți. Să-i monitorizăm pe copii atunci când folosesc dezinfectantii", a explicat la Realitatea PLUS Costel Stanciu, președintele asociației Pro Consumatori
 
Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL