Coronavirus - România: 2738 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

MAE: Cinci ROMÂNI s-ar putea afla în Sierra Leone, ţară afectată de epidemia de Ebola

Friday, 10 October 2014, 14:51 Sursă: REALITATEA.NET

"Conform datelor existente la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, rezultă că firma Alro Slatina nu are, în prezent, personal delegat sau detașat în statul Sierra Leone. Compania Alro și-a rechemat angajații români din statul Sierra Leone. Datele actuale indică posibila prezență a 5 cetățeni români în Sierra Leone, care și-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe verifică situația celor 5 persoane, respectiv dacă acestea se mai află la momentul actual pe teritoriul Sierra Leone, urmând a fi luate măsurile ce se impun, conform solicitărilor cetățenilor români", se arată într-un comunicat al MAE.

Cu acest prilej, MAE infirmă decesul unui cetăţean român  în Sierra Leone, şi "îşi exprimă dezacordul faţă de mesajele vehiculate in unele publicaţii, care creează panică nefundamentată la nivelul opiniei publice româneşti".

"Ministerul Afacerilor Externe monitorizează cu atenţie prioritară situaţia din statele africane afectate în prezent de epidemie (în special Guineea Conakry, Sierra Leone, Liberia, Nigeria) şi continuă să își coordoneze demersurile la nivel internațional, în special cu statele membre UE, pentru combaterea răspândirii  Ebola, protejarea propriilor cetăţeni şi acordarea de sprijin umanitar regiunilor afectate de epidemie. Ministerul Afacerilor Externe a solicitat anterior misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare române din străinătate să transmită cu maximă celeritate orice informaţii obţinute din surse credibile cu privire la deplasarea către ţara noastră a unor persoane care s-au aflat recent pe teritoriul statelor africane în cauză, informaţiile respective fiind puse la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de autorităţi cu competențe specifice în domeniu", se mai arată în comunicat.

"Având în vedere alerta instituită la nivel internaţional de către organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu privire la epidemia de Ebola, MAE a dispus o serie de măsuri ce vizează, în principal, furnizarea de informații în sprijinul cetăţenilor români cu privire la riscurile pe care le presupun călătoriile în zonele afectate, cât şi evaluarea riscului pe care îl pot reprezenta anumiţi cetăţeni terţi care solicită vize de intrare în România, şi care provin din zona de risc sau au călătorit în această regiune în ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitării vizei române. Pentru străinii supuşi obligativităţii vizei de intrare în România, care au reşedinţa în Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria (măsura urmează a fi implementată şi pentru R.D. Congo), a fost introdusă măsura acceptării dosarelor de solicitare a vizelor, exclusiv online, prin intermediul portalului pentru facilitarea solicitării vizelor – eViza, în scopul reducerii contactului direct cu solicitanții de vize din regiunea de risc. Prin intermediul portalului eViza, misiunile diplomatice și oficiile consulare române au posibilitatea de a stabili data la care persoanele care solicită viza se pot prezenta la ghişeu", se mai arată în comunicat.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL