Coronavirus - România: 479634 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alegerile regionale din Franța ar putea fi amânate din cauza pandemiei

Friday, 13 November 2020, 19:30 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

”După ce a informat partidele politice şi grupurile parlamentare despre scenariul propus, Prim-ministrul Jean Castex va depune la Parlament, în săptămânile imediat următoare, un proiect de lege ce va propune un nou calendar electoral şi condiţiile de organizare a acestor scrutine, pe baza propunerilor din raport”, au comunicat serviciile Șefului Guvernului. 

”Întregul raport şi-a propus să încerce să găsească un echilibru între exigenţa sanitară şi exigenţa democratică”, a explicat Jean-Louis Debré, fost preşedinte al Consiliului Constituţional francez şi autor al documentului, citat de Agerpres. Acesta a explicat că nu scrutinul în sine ridică probleme, ci campania electorală care trebuie să se desfășoare în condițiile măsurilor restrictive.

Executivul cere amânarea alegerilor până în iunie. 

Alegerile au fost foarte rar amânate în Franța. Recent a mai fost un caz similar, tot cauzat de pandemie, când alegerile municipale au fost mutate de pe 22 pe 28 iunie. În acest context, în ultima perioadă a fost invocat tot mai des votul prin corespondență, desfiinţat în 1975, unul dintre motive fiind fraudele masive. Guvernul de la Paris are însă păreri împărțite despre aceeastă temă. 

Franţa este în stare de urgenţă sanitară cel puţin până la 16 februarie. Bilanțul epidemiei din țară a ajuns, vineri, la peste 1,8 milioane de cazuri Covid-19 și 42.960 de decese.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL