Ai mâinile și picioarele reci tot timpul? Ce boală ascunde această senzație

Wednesday, 25 January 2017, 09:54 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Raynaud este caracterizat printr-o tulburare exagerată a vaselor de sânge mici care irigă extremitățile (mâini, picioare, nas, urechi) la variațiile de temperatură, în special la frig.Părţile corpului care sunt afectate se pot albi iniţial din pricina spasmului vaselor de sânge şi apoi înroşi intens, pe măsură ce vasele se destind, aducând o cantitate sporită de sânge în zonă. Degetele pot fi iniţial reci şi amorţite, apoi pot începe să furnice, să se umfle şi să devină dureroase.

Deși pare o afecțiune minoră, fenomenul Raynaud poate fi periculos, deoarece anumite boli grave reprezintă un factor de risc pentru apariția sa, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea, conform unica.ro.

Pritre simptomele sindromului Raynaud se numără și ulcerațiile la nivelul buricului degetelor și gangrena, ceea ce poate duce la amputare.

Cum pot fi ameliorate crizele în sindromul Raynaud

Scufundarea părţii afectate a corpului în apă caldă (nu fierbinte), nu mai caldă însă de 32 °C, va grăbi calmarea pacientului. Băutura caldă ajută la încălzire. De asemenea, masajul stimulează circulaţia în zonă.

Evită contactul cu obiectele reci, fie și pentru fracțiuni de secundă. Folosește mănuși atunci când vrei să scoți ceva din frigider sau din congelator și nu te spăla niciodată cu apă rece.

Fumatul trebuie eliminat întrucât tutunul produce o vasoconstricţie dăunătoare în Sindromul Raynaud.

Folosește o dietă fără grăsimi şi zahăr pentru a combate Sindromul Raynaud.

Păstrează întotdeauna o bună hidratare, pentru a avea o circulație mai bună. Evită însă băuturile îndulcite, ceaiuri, cafele sau chiar sucurile de fructe.

Băile de soare sunt benefice în lupta cu sindromul Raynaud, îmbunătăţind rezistenţa generală a corpului la boală. Razele ultraviolete sunt un excelent tonic sangvin, din pricina transformărilor chimice petrecute în sânge.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE